Nederlanders tevreden over koning Willem-Alexander

Nederlanders zijn tevreden over hoe koning Willem-Alexander zijn werk doet. Een grote meerderheid (73 procent) is tevreden over zijn functioneren, een kwart vindt zelfs dat hij het inmiddels beter doet dan zijn moeder Beatrix, een stijgende trend sinds 2015.

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima eerder deze week bij het jaarlijkse galadiner voor het Corps Diplomatique in het Paleis op de Dam. Beeld ANP
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima eerder deze week bij het jaarlijkse galadiner voor het Corps Diplomatique in het Paleis op de Dam.Beeld ANP

Dat blijkt uit de jaarlijkse Koningsdagenquête van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS.

Willem-Alexander heeft het vertrouwen van zeven op de tien Nederlanders, ook dat is een stijgende trend ten opzichte van twee jaar geleden toen 65 procent vertrouwen in hem had.

Volgens de NOS vinden mensen hem menselijk (71 procent), betrokken(65 procent) en meelevend (58 procent) in zijn rol als staatshoofd. Op deze eigenschappen scoort hij hoger dan de afgelopen jaren. Zeven procent vindt de koning 'afstandelijk'.

Máxima scoort een rapportcijfer 8, Willem-Alexander een 7,6 en Beatrix 7,5. Driekwart van de Nederlanders is (zeer) tevreden over de manier waarop Maxima haar rol vervult naast de koning.

Het salaris van de koning en de kosten die met zijn functie gemoeid zijn is voor mensen soms wel een heikel punt. 70 procent (net zo veel als vorig jaar) vindt het belangrijk dat het koningshuis verantwoording aflegt over de eigen kosten.

Rutte trots op Koningshuis
Premier Mark Rutte zei donderdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat koning Willem-Alexander een symbool is van de Nederlandse eenheid, en meer dan een symbool: hij belichaamt die eenheid in al zijn doen en laten'.

Ook internationaal is de koning iemand die ons land op een buitengewone manier vertegenwoordigt, aldus de premier. Hetzelfde geldt in zijn ogen voor koningin Máxima.

"Dus volgens mij mogen we heel trots zijn op het koningshuis. De vijf jaar zijn voorbijgevlogen."

Rutte wilde geen vergelijking trekken met de voorgangster van Willem-Alexander, koningin Beatrix, die in 2013 aftrad. "Als minister-president en drager van de ministeriële verantwoordelijkheid ben ik terughoudend in het maken van vergelijkingen, maar ik ken alle verschillen en overeenkomsten", grapte de premier.

Amsterdam en de Oranjes

- Een 'lefgozertje dat in zijn hele leven nog nooit een zak heeft gepresteerd'. Zo noemde de Amsterdamse gemeenteraadsfractie van het Links Akkoord, de voorloper van GroenLinks, Willem-Alexander in 1988.

De relatie tussen Amsterdam en de Oranjes is ingewikkeld, maar een stuk minder slecht dan vaak wordt verondersteld. Niet voor niets vierde de koning zijn 50ste verjaardag vorig jaar op de Dam. Lees verder: Het botert weer met de Oranjes: 'Amsterdam is keuriger geworden'

- Niettemin betoogt politiek blogger Kevin Levie deze week in een opiniestuk in Het Parool dat Amsterdam Koningsdag zou moeten afschaffen. De viering is volgens hem een bevestiging van het bestaansrecht van de monarchie, en dat past niet bij het progressieve Amsterdam. Lees hier het hele stuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden