Nederlanders schieten Afghaanse chauffeur dood

DEN HAAG - Nederlandse militairen hebben woensdag een bestuurder van een Afghaanse minibusje doodgeschoten toen hij diverse stoptekens negeerde.Dat gebeurde vlak buiten Tarin Kowt, zo heeft een woordvoerder van Defensie woensdagavond bekendgemaakt.

Het Nederlandse konvooi was op weg van de patrouillebasis Poentjak naar Kamp Holland, bij Tarin Kowt, toen een aantal Afghaanse auto's uit tegenovergestelde richting kwam. De voorste auto stopte na aanwijzingen van de militairen maar het minibusje daar achter reed plotseling wel door. Na een waarschuwingsschot schoten de Nederlanders gericht.

Defensie noemt het optreden van de militairen robuust maar vindt de afloop triest. De militairen hebben zich volgens de woordvoerder gehouden aan de procedures om mogelijke aanslagen met auto's te voorkomen. Ook de Afghanen zijn volgens Defensie op de hoogte van de signalen, die duidelijk worden afgegeven. Het is nog niet bekend of de man werkelijk van plan was een aanslag te plegen, aldus de woordvoerder van Defensie. De marechaussee onderzoekt de gebeurtenis nog.

De afgelopen tijd hebben de Australische militairen, die ook op Kamp Holland zijn gelegerd, twee soortgelijke incidenten meegemaakt. Vorige week schoten zij ook een bestuurder dood toen die met zijn auto toch doorreed en af kwam op het Australische konvooi. Onderzoek hiernaar loopt nog. (ANP)

Lees vandaag verder in de krant:

Hulpverlenen is gevaarlijk werk

DEN HAAG - De Afghaanse overheid raadt sinds deze week buitenlandse humanitaire hulpverleners af om buiten de hoofdstad Kaboel te reizen.

De kolonel zwaait vol trots af

AMSTERDAM - Zijn bekendste uitspraak is dat de Nederlanders niet in de Afghaanse provincie Oeroezgan zijn om de Taliban te bevechten, maar om ze 'irrelevant' te maken. Toch ging kolonel Hans van Griensven, die gisteren het commando over de Nederlandse troepen overdroeg, de strijd aan toen de Taliban een belangrijke vallei dreigde in te nemen.

Probeer nu Het Parool

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden