Nederlanders nauwelijks voorbereid naar buitenland

Nederlanders die op vakantie gaan, bereiden zich niet of nauwelijks voor op hun buitenlandse reis. Ze vragen voor vertrek geen informatie over de veiligheid in hun vakantieland of over lokale wetten, regels en gebruiken en stappen niet altijd goed verzekerd in het vliegtuig.

Reizigers op SchipholBeeld ANP

Ook de benodigde vaccinaties halen zij niet.

Dat blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zeventig procent van de ondervraagden geeft aan zich niet te hebben voorbereid op hun reis.

Afgelopen jaar klopten 700.000 Nederlandse vakantiegangers met een probleem aan bij Buitenlandse Zaken; daarvan kampten 2300 mensen met een ernstig probleem zoals een ongeluk, opname in een ziekenhuis, vermissing of overlijden. Het ministerie vermoedt dat een deel daarvan door een goede reisvoorbereiding voorkomen had kunnen worden.

Reislustige Nederlanders gaan bijvoorbeeld naar Noord-Korea, Pakistan en Afghanistan, landen waarvoor een negatief reisadvies geldt. Begin vorig jaar kwam een Nederlands echtpaar nog in de problemen toen hun busje in Afghanistan werd beschoten.

Vaccinaties
Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken roept dinsdag bij de opening van de Vakantiebeurs in Utrecht Nederlandse vakantiegangers en reizigers met klem op zich goed te informeren over hun bestemming. Zo komen ze niet voor vervelende verrassingen te staan. "Een goede voorbereiding is het halve werk. Ja, het kost - zeker met de wat exotischer bestemmingen - even tijd," erkent Zijlstra.

"Maar het is belangrijk dat iedereen die naar het buitenland vertrekt voor vakantie of zakenreis, ook gezond en wel weer thuiskomt. Met de juiste vaccinaties in zijn gele boekje. En het liefst alleen naar die landen waarvan wij zeggen: daar kun je gerust vakantie vieren."

Van de in totaal 1,1 miljoen vakanties in 2017 werd in 6 procent van de reizen het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken geraadpleegd. Dat deden Nederlanders vooral als een land in het nieuws was. Afgelopen jaar werd het reisadvies voor Turkije het vaakst gecheckt, gevolgd door de Verenigde Staten.

Risico's
Bij de keuze voor hun vakantiebestemming kijken Nederlanders eerst naar terreurdreiging, zo blijkt uit het onderzoek, waarvoor 8253 mensen zijn ondervraagd. Dat criteria is doorslaggevend. Daarna volgen de gezondheidssituatie in een land, de hoeveelheid criminaliteit, de politieke situatie, het risico op natuurrampen en het risico op verkeersongelukken.

Buitenlandse Zaken kwam vorig jaar bijvoorbeeld in actie om - samen met luchtvaartmaatschappij KLM en reisorganisatie TUI - Nederlanders die na orkaan Irma in de problemen kwamen snel in veiligheid te brengen. "Maar we hielpen ook een vrouw die maar geen contact kon krijgen met haar vader op de Kaapverdische eilanden. De ambassade kwam er achter dat zijn telefoon stuk was en kon haar geruststellen," aldus Zijlstra.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden