Nederlanders klagen weinig over de EU

Twee derde van alle klachten bij de Europese Ombudsman ging over de Europese Commissie, het voornaamste orgaan van de Europese Unie. Foto EPA Beeld
Twee derde van alle klachten bij de Europese Ombudsman ging over de Europese Commissie, het voornaamste orgaan van de Europese Unie. Foto EPA

BRUSSEL - Nederlanders zijn misschien wat sceptisch over de Europese Unie, maar over de behandeling door EU-instellingen zijn Nederlanders juist erg tevreden. Bij de Europese Ombudsman komen althans weinig klachten binnen uit Nederland: slechts 78 van de 3406 klachten vorig jaar. Nederland zit daarmee onder het gemiddelde vergeleken met het aantal inwoners.

Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde jaaroverzicht van de Europese Ombudsman, de Griek Nikiforos Diamandoeros. Inwoners en bedrijven van de EU kunnen bij de Europese Ombudsman klagen als ze vinden dat EU-instellingen hen verkeerd hebben behandeld.

Relatief de meeste klachten zijn ingediend door de inwoners van Malta en Luxemburg. Daarentegen hebben Britten en Litouwers relatief het minste aantal brieven en mails gestuurd naar de Europese Ombudsman.

Twee derde van alle klachten bij de Europese Ombudsman ging over de Europese Commissie, het voornaamste orgaan van de Europese Unie. Zo was er een klacht van een freelancetolk uit België, die na haar 65ste verjaardag plots geen opdrachten meer kreeg van de Europese Commissie. Leeftijdsdiscriminatie, vond de Europese Ombudsman.

De meeste door de Europese Ombudsman geopende onderzoeken betroffen klachten over te weinig openheid, zoals het geven van de weinig informatie. Eén op de vijf klachten ging over machtsmisbruik of een oneerlijke behandeling.

Het totaal aantal klachten is redelijk stabiel sinds 2004. In dat jaar breidde de Europese Unie uit met tien landen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden