Nederlanders klaar met doemdenken

Voor het eerst sinds 10 jaar zijn er in Nederland meer optimisten dan pessimisten. Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat het met ons land de goede kant op gaat.

Na regen komt zonneschijn, denken steeds meer Nederlanders Beeld ANP
Na regen komt zonneschijn, denken steeds meer NederlandersBeeld ANP

Eind vorig jaar was dan nog 37 procent. Daarbij hebben mensen hebben meer vertrouwen in de politiek, de economie en de rechtspraak.

Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat vrijdag verschijnt, waarin ieder kwartaal wordt gekeken hoe het met Nederland gaat.

Economische wind
Onderzoekers stellen dat positievellingen hun gevoel vooral baseren op de economische wind mee, maar ook de saamhorigheid na de winst van het Nederlands vrouwenelftal wordt genoemd als teken dat het goed gaat met het land.

De 38 procent van de ondervraagden die meent dat het met Nederland de verkeerde kant op gaat, geeft daarvoor vooral sociale of culturele argumenten zoals de kloof tussen rijk en arm, immigratie en integratie en normen en waarden.

Collectieve omslag
Een verklaring voor het afscheid van het doemdenken kan het SCP niet geven. De onderzoekers vermoeden een 'collectieve omslag in de publieke opinie'; een 'erkenning dat het eigenlijk best goed of in ieder geval niet zo slecht gaat'.

Bij de aanhangers van politieke partijen staan VVD'ers op 1 als het gaat om optimisme en PVV'ers op 1 als het gaat om pessimisme. Mannen zijn over het algemeen positiever dan vrouwen.

Dat wil niet zeggen dat Nederlanders nu zorgeloos door het leven gaan. Er zijn weliswaar minder zorgen over de economie, maar meer over armoede. 12 procent van de mensen die het SCP bevroeg, noemt het spontaan als punt van zorg. Mogelijk komt dat doordat er in januari nieuwe cijfers over langdurige armoede bekend werden.

Ook noemt het SCP de stijging van het vertrouwen in de rechtspraak (vorig kwartaal gaf 62 procent van de ondervraagden een voldoende, nu 71 procent) 'opvallend'. Van een specifieke aanleiding of uitspraak is volgens de onderzoekers echter geen sprake.

Zijlstra
De datsja-affaire rond de afgetreden minister Halbe Zijlstra heeft het vertrouwen in de regering (57 procent geeft politiek Den Haag een voldoende) niet negatief beïnvloed. Onderzoekers vroegen er de ondervraagden specifiek naar.

De één zag er de onbetrouwbaarheid van de politiek in, de ander het zelfcorrigerend vermogen. "Niemand was geschokt," schrijven de onderzoekers. "Men was hooguit verwonderd over zoveel domheid."

Hoewel het raadgevend referendum wordt afgeschaft, ziet het SCP nog steeds een meerderheid voor een correctief bindend referendum. Wel zien ze dat de steun bij hoogopgeleiden daarvoor daalt.

Er is sowieso een kloof als het gaat om directe democratie. Zo vinden lageropgeleiden en aanhangers van SP, PVV en Forum voor Democratie vaker dat burgers meer zouden moeten kunnen meebeslissen over belangrijke politieke kwesties. Hogeropgeleiden en kiezers die op D66, GroenLinks en VVD stemmen, vinden dat juist minder vaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden