Update

Nederlanders in cel na aanval op konvooi

Een Israëlisch patrouilleschip begeleidt een schip van het hulpkonvooi voor Gaza. Foto EPA Beeld
Een Israëlisch patrouilleschip begeleidt een schip van het hulpkonvooi voor Gaza. Foto EPA

AMSTERDAM - Sinds de aanval van de Israëlische militairen op het hulpkonvooi voor Gaza zitten twee Nederlanders in een Israëlische cel. Zij zaten op andere schepen dan die waarop het geweld plaats vond en waarbij de doden en gewonden vielen. Het gaat om de 29-jarige Anne de Jong en de Nederlander van Palestijnse afkomst Amin Abou Rashed (43).

De beide actievoerders zijn gisteren meteen nadat hun schip werd gedwongen naar de Israëlische havenstad Ashdod te varen vastgezet in de gevangenis van Be'er Sheva.

Anne de Jong, antropoloog, schreef op haar Facebookpagina vlak voor haar vertrek vanuit Cyprus 'aan de kant van de mensenrechten te staan'.

Ze verklaart haar deelname aan het Gaza konvooi, dat hulpgoederen vervoerde voor de anderhalf miljoen Palestijnen daar uit schrik over de situatie daar. ''Een openluchtgevangenis, geen bewegingsvrijheid en een gebrek aan alles.''

De onderzoekster zegt niet langer onder het mom van wetenschappelijke onafhankelijkheid te willen zwijgen over schendingen van mensenrechten op grote schaal. ''Mensenrechten zouden voor iedereen moeten gelden, ongeacht huidskleur of religie. Als de situatie omgekeerd was, zou ik hetzelfde voor Israël doen.'' En: ''In het verleden zijn de meest gruwelijke misdaden begaan terwijl de wereld toekeek. Wie zwijgt stemt toe, ik zal niet zwijgen'.

Amin Abou Rashed wordt op de site Free Palestine omschreven als 'coördinator humanitaire zaken en vertegenwoordiger van de Europese hulpvloot voor Gaza in Nederland.'
Tijdens de demonstraties gisteravond in Den Haag tegen de aanval op het konvooi werden foto's van Anne en Amin meegedragen. De demonstratie verliep verhit, maar liep niet uit de hand. Veel van de demonstranten droegen de Turkse vlag, naast de Palestijnse. Het konvooi voer onder Turkse vlag, en ook onder de doden zijn veel Turken.

De ME haalde een paar keer fel uit, toen de demonstranten, recht tegenover het Binnenhof, trachtten door te drukken naar de Israëlische Ambassade aan het Buitenhof. Daarbij kreeg ook de voorop lopende Gretta Duisenberg, bekend strijder voor de rechten van Palestijnen, een klap. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden