Nederlanders hebben grotere woordenschat dan Vlamingen

Nederlanders hebben een grotere woordenschat dan Vlamingen. Uit het vijfde Groot Nationaal Onderzoek, waaraan 400.000 mensen over de landsgrenzen heen 600.000 keer deelnamen, blijkt verder dat er geen sprake is van taalverloedering, zo bericht wetenschap24.nl, de wetenschapssite van de omroepen NTR en VPRO.

null Beeld anp
Beeld anp

Bij de woordentest, onder leiding van de Vlaamse taalpsycholoog professor Marc Brysbaert, konden deelnemers online van honderd woorden beoordelen of een woord wel of niet bestond. De score daarop werd gebaseerd op het aantal juiste bestaande woorden en het aantal als bestaand herkende nepwoorden. Gemiddeld behaalden deelnemers 71,6 procent, wat neerkomt op een woordenschat van zo'n 38.000 basiswoorden. Uit het onderzoek bleek dat leeftijd de belangrijkste invloed had op de behaalde score. Wie de basisschool verlaat, beschikt over een basiswoordenschat van ongeveer 27.000 woorden. Daarna is er een continue groei van bijna 16.000 woorden tot aan het tachtigste levensjaar.

Geen taalverloedering
'Het feit dat we elk jaar woorden blijven leren en deze bijna niet vergeten, verklaart waarom ouderen vaak de indruk hebben dat de woordenschat van jongeren beperkt is', zo staat in het onderzoek. 'Zij vergeten hierbij dat hun eigen woordenschat op die leeftijd hoogstwaarschijnlijk even klein was. Er is in dit opzicht geen sprake van taalverloedering, maar van een individueel leerproces.' In die optiek moet ook deels het verschil tussen Nederlanders en Vlamingen gezien worden. Nederlands scoorden gemiddeld 74 procent, tegenover 71,6 procent bij de Vlamigen. 'Een deel van dit verschil wordt verklaard door de hogere gemiddelde leeftijd van de Nederlanders, maar zelfs na correctie hiervoor blijft er een verschil over van 1,5 procent.'

Man/vrouw
Verder bleken ook relatief weinig typische 'jongerenwoorden': zo'n 200 op een totale lijst van 53.000 (0,4 procent). Er zijn ook geen noemenswaardige verschillen tussen links- en rechtshandigen. Het verschil tussen mannen en vrouwen is weliswaar groter, maar geslacht lijkt volgens de onderzoekers geen doorslaggevende invloed te hebben op de woordenschat.

Het taalonderzoek is de vijfde editie van het Groot Nationaal Onderzoek, een initiatief van de Nederlandse omroep, NTR en VPRO en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), en werd uitgevoerd door het departement experimentele psychologie aan de Universiteit Gent. De resultaten worden zondagavond uitvoerig toegelicht op het Nederland 2-programma Labyrint (19:50 uur).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden