Nederlanders gek op jarige eend

De eend is jarig. Foto GPD Beeld
De eend is jarig. Foto GPD

Nederlanders zijn gek op de Lelijke Eend. Bijna iedereen heeft er wel eentje gehad of erin gereden. Dat merken de liefhebbers die nog altijd in een 2cv rijden. Ze zien mensen glimlachen als ze voorbijrijden, omdat het eenvoudige karretje bij mensen op straat zoveel herinneringen oproept. ,,Mijn eerste auto was een Lelijke Eend'', vertellen mensen die vertederd zijn door de aanblik van zo'n nog altijd rijdende Citroën 2cv.

Is een Eend lelijk? Het is maar hoe je het bekijkt. Een Eend is niet lelijker of mooier dan tijdgenoten als een Renault 4, een Volkswagen Kever of een Fiat 500. De Citroën 2cv kwam aan zijn bijnaam dankzij een journalist die de presentatie in 1948 bijwoonde. Citroën had destijds als logo een zwaan en bij de première van de jongste auto liet hij zich 'het lelijke eendje' ontvallen.

Lelijke Eend is vooral in Nederland sindsdien een geuzennaam voor de van eenvoud aan elkaar hangende auto. De techniek is ook bij de tot 1990 geproduceerde 2cv's van een verbluffende simpelheid. Splitpennen en simpele bouten borgen de meest essentiële onderdelen als stuurinrichting, remmen en koppeling. Routiniers hebben slechts een paar uur nodig om de auto uit elkaar te halen. In feite zit er geen onderdeel te veel in een 2cv.

André Citroën verordonneerde al in de jaren dertig van de vorige eeuw dat er een zuinige, betrouwbare auto moest worden ontwikkeld met veel comfort waar een man van twee meter op het platteland in moest kunnen rijden met een mandje eieren.

Dat deed ontwerper Flaminio Bertoni, hij bedacht de toute petite voiture. Toen brak de Tweede Wereldoorlog uit. Pas in 1948 werd het voor de Duitsers verstopte model aan de wereld getoond.

Zestig jaar geleden dit jaar, dus alle reden voor feestjes in heel Europa. In Nederland heeft de stichting 2cv Vrienden in Nederland het voortouw genomen. Alle verenigingen van Eendrijders - en dat zijn er veel - zijn gevraagd een bijdrage te leveren en de meesten doen dat ook in Sevenum.

Vier dagen eenmalig vertier staat op het programma, overigens niet alleen voor 2cv-rijders. Iedereen is welkom bij manege D'n Umswing om de evenementen (waaronder een blindemannenrace) en de overzichtstentoonstelling van talloze soorten 2cv's te bekijken. Alleen al van de besteleend, gemaakt van 1951 tot 1978, bestaan zeker vijftien verschillende types. (BART BOELE)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden