Nederlanders eten weer meer vlees

Ondanks alle aandacht voor de schadelijke kanten van vlees en het grotere aanbod van ­vervangers is er vorig jaar juist meer vlees genuttigd. Een trendbreuk met de jaren ervoor.

Voor het rapport is niet onderzocht waarom er vorig jaar meer vlees is gegetenBeeld anp

'Een beetje verbaasd' is Hans Dagevos wel. De consumptiesocioloog van Wageningen University & Research onderzocht het vleesverbruik in Nederland en ontdekte dat met 76,8 kilo per hoofd van de bevolking het verbruik in 2016 hoger lag dat het jaar daarvoor. Het is niet veel, slechts 200 gram meer, maar toch.

Na 2009, toen het vleesverbruik nog op 79,1 kilo lag, was er juist jaar na jaar een daling. Dagevos: "En je zou denken dat door alle maatschappelijke aandacht voor de schadelijke kanten van vlees en het grotere aanbod van vleesvervangers de daling sneller zou gaan."

Nog niet doorgedrongen

Het rapport van Dagevos en zijn collega's is gemaakt in opdracht van Wakker Dier, een stichting die campagne voert tegen dierenleed in de vee-industrie. De cijfers laten volgens Wakker Dier zien dat het besef in Nederland nog niet is doorgedrongen dat 'de huidige vleesconsumptie voor mens, dier en milieu niet houdbaar is'.

Dagevos: "Dat kost misschien ook tijd. De afgelopen zestig jaar is de vleesconsumptie voornamelijk gegroeid, tot op het niveau waar we nu zitten. De daling is ingezet, maar misschien duurt het ook weer decennia voordat we op het oude niveau zitten."

Voor het rapport is niet onderzocht waarom er vorig jaar meer vlees is gegeten. Doordat de verkoop van vleesvervangende producten ook in de lift zit, lijkt het erop dat vooral mensen die al vlees eten, vorig jaar meer vlees zijn gaan eten.

Vlees is gezond
De cijfers zijn gebaseerd op het karkasgewicht, het gewicht van geslachte dieren inclusief de beenderen. Volgens de onderzoekers uit Wageningen 'geldt als vuistregel' dat ongeveer de helft voor consumptie is geschikt. Dat betekent dat de er jaarlijks gemiddeld netto 38 kilo vlees per persoon wordt gegeten, 12 kilo meer dan de 26 kilo die het Voedingscentrum adviseert (500 gram per week).

"Vlees is gezond," zegt VU-hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell. "Er zitten allerlei voedingsstoffen in die we nodig hebben. Je hebt alleen maar een beperkte hoeveelheid nodig om die gunstige effecten te zien."

Dat het Voedingscentrum waarschuwt om niet te veel vlees te eten, heeft ermee te maken dat het consumeren van rood vlees en sterk bewerkte vleesproducten samenhangt met een verhoogd risico op kanker. Seidell: "Met vlees eten is op zich niets mis, maar elke dag een pond rood vlees zou ik gewoon niet doen."

Milieudruk
"Een groter probleem dan het gezondheids­risico is dan ook de milieudruk. Het is heel in­efficiënt om je plantaardige materiaal eerst aan dieren te geven om vervolgens die dieren weer op te eten. Dat kost een hoop water, landbouwgrond en veevoer en gaat gepaard met dierenleed. Dat zijn eigenlijk de voornaamste redenen om minder vlees te eten, zou ik zeggen."

De 38 kilo vlees die Nederlanders jaarlijks eten ligt wel een stuk lager dan in een land als Frankrijk, waar meer dan 45 kilo per hoofd van de bevolking wordt gegeten. Ook het gemiddelde in de Europese Unie ligt boven de 40 kilo. Het Verenigd Koninkrijk (37 kilo) en België (36 kilo) scoren wel lager.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden