Nederlanders doneren miljoen euro voor hulp aan Australië

Nederlandse inzamelingsacties voor noodhulp in Australië hebben al bijna een miljoen euro aan donaties opgeleverd. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) ontving sinds maandag al 500.000 euro.

Australië beleeft een catastrofaal bosbrandseizoen, waar geen einde aan lijkt te komen.  Beeld AFP
Australië beleeft een catastrofaal bosbrandseizoen, waar geen einde aan lijkt te komen.Beeld AFP

Het WNF zegt onder de indruk te zijn van de massale steun. Het geld dat het binnenkrijgt is bestemd voor de Australische tak van de organisatie. Die zal het onder meer besteden aan natuurherstel in verwoeste leefgebieden van koala’s en medische hulp aan gewonde dieren.

Ook het Rode Kruis ontving een grote som geld. Binnen twee dagen hebben ze 450.000 euro ontvangen voor hulp aan inwoners van gebieden die zijn getroffen door bosbranden. Met dit geld kan de organisatie meer hulpverleners inzetten en slachtoffers voorzien van eerste levensbehoeften en psychosociale hulp. Mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt door de bosbranden krijgen ook financiële steun.

In Hastings, Victoria, worden bewoners geëvacueerd vanwege het vuur. Beeld EPA
In Hastings, Victoria, worden bewoners geëvacueerd vanwege het vuur.Beeld EPA

Bosbrandseizoen

Australië beleeft een catastrofaal bosbrandseizoen, waar geen einde aan lijkt te komen. Ruim 1400 gebouwen zijn verbrand en geschat wordt dat een half miljard dieren aan het vuur ten prooi zijn gevallen.

In vijf van de zes Australische staten woeden bosbranden. Vooral New South Wales, waarin ook Sydney ligt, heeft het zwaar te verduren. In de staat is de noodtoestand is uitgeroepen.

Middenin de Australische zomervakantie moeten tienduizenden vakantiegangers halsoverkop de bosrijke kustplaatsen verlaten. Door de combinatie van hitte, maandenlange droogte en harde wind is het brandgevaar in de gebieden ongekend groot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden