Nederlanders die ook Amerikaan zijn kunnen 'bankloos' worden

Nederlanders met een Amerikaans staatsburgerschap moeten in 2017 bij hun bank een social securitynumber (SSN), vergelijkbaar met het burger servicenummer, opgeven. Doen zij dit niet dan kunnen banken afscheid van hen nemen als klant.

Daan Durlacher van American Overseas in Amsterdam. Beeld Ivo van der Bent
Daan Durlacher van American Overseas in Amsterdam.Beeld Ivo van der Bent

Banken die klanten die in overtredeing zijn niet buiten de deur zetten, riskeren boetes of mogen in de VS geen zaken meer doen.

De kwestie heeft Nederlandse Amerikanen in rep en roer gebracht. Ze dreigen 'bankloos' te worden, omdat na zo'n royement geen andere Europese bank hen zal accepteren. Veel van deze klanten realiseren zich niet eens dat zij Amerikaan zijn, omdat bijvoorbeeld niet zij zelf, maar één van hun ouders in de Verenigde Staten zijn geboren. Sommigen zijn nog nooit in Amerika geweest.

Normaal leven niet mogelijk
De VS beschouwen hen wel als Amerikaan met alle rechten en plichten van dien. De gevolgen zijn groot. Zonder bank is bijna geen normaal leven meer mogelijk. Het betekent het einde van alle betaalmogelijkheden. Na het beëindigen van de bankrelatie zullen ook schulden, inclusief de hypotheek, ontbonden moeten worden.

De nieuwe eisen van de VS gaan per 1 januari 2017 in. Daarna krijgen de Amerikaanse staatsburgers overzee nog negen maanden de kans om alsnog een zogeheten US TIN (tax identification number), een social securitynumber (SSN), te bemachtigen. "Maar dat respijt betekent niets," zegt Daan Durlacher (56) uit Amsterdam-Zuid, een van de gedupeerden die lotgenoten is gaan helpen met de organisatie Americans Overseas (americansoverseas.org).

"De procedure om bij Amerikaanse instanties de benodigde papieren te verzamelen duurt lang. Ambtelijke molens draaien langzaam. De overheidsinstanties houden elkaar en de klant niet op de hoogte van ontwikkelingen. Het consulaat op het Museumplein in Amsterdam heeft strikte openingstijden en is vaak niet bekend met de vereiste papieren."

Het ministerie van Financiën, Tweede Kamerleden en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben de afgelopen weken koortsachtig gecorrespondeerd om ongelukken te voorkomen. Ook heeft de staatssecretaris van Financiën, de voormalige Amsterdamse wethouder Eric Wiebes ( VVD), een brief geschreven aan het Amerikaanse ministerie van handel.

Kastje en muur
Vorig jaar was er al commotie over het feit dat diverse landen, waaronder Nederland, met de VS een contract tekenden waarin zij verklaarden zich te zullen houden aan de zogeheten Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA). Dat komt erop neer dat Nederland de nationale banken houdt aan de afspraken met de Amerikanen over belastingplichtige Amerikanen.

Nederlanders met een Amerikaans staatsburgerschap moeten immers ook in de VS belastingaangifte doen. Daarbij worden zij van het kastje naar de muur gestuurd. En als het wel lukt, komt de vraag waarom in voorgaande jaren, toen men ook verplicht was aangifte te doen maar er niet op gecontroleerd werd, geen aangifte was gedaan.

"Tot nu toe was deze zaak nog omgeven door vrijblijvendheid," zegt Durlacher. Nederlandse banken konden volstaan met het melden van klanten zonder het sociaal securitynumber in te vullen. Banken moesten Amerikanen er wel op wijzen dat zij geen beleggingsrekening mochten hebben, omdat koerswinsten in de VS fiscaal belast zijn.

Ook beleggingshypotheken moesten ontbonden worden. Verder leek alles met deskundige hulp van Amerikaanse juristen en fiscalisten oplosbaar.
Maar die tijd is voorbij. Nederlandse banken maken zich grote zorgen over wat er gebeurt als zij hun klanten die in overtreding zijn niet buiten de deur zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden