Nederlander wordt EU-gezant Kosovo

BRUSSEL - De Nederlandse topdiplomaat Pieter Feith wordt de speciale gezant van de Europese Unie in Kosovo. De Kosovaarse premier Hashim Thaçi heeft ondertussen zaterdag bevestigd dat die Servische provincie zich zondag onafhankelijk verklaart.De etnisch Albanese meerderheid in Kosovo vraagt al jaren om onafhankelijkheid; de autoriteiten in Belgrado zijn daar fel tegen gekant.

De benoeming van Feith is zaterdag in Brussel officieel bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat hij over enige tijd behalve de hoogste EU-vertegenwoordiger in Kosovo ook de gezant van de internationale gemeenschap wordt en dan ook gaat rapporteren aan de Verenigde Naties in New York.

De EU gaf zaterdag ook officieel het startschot voor de justitiemissie EULEX van tussen de 1800 en 2200 politieagenten, marechaussees, rechters en officieren van justitie. Zij gaan de politie, justitie en douane van het onafhankelijke Kosovo ondersteunen. De NAVO-troepenmacht KFOR blijft in het gebied voor de veiligheid.

Feith is benoemd tot eind februari 2009. Hij zal vanuit Kosovo veel contact houden met EU-buitenlandcoördinator Javier Solana en behalve aan hem ook rapporteren aan de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken is verheugd over de benoeming. ''De speciaal gezant van de EU in Kosovo is een boegbeeld. Het is goed nieuws dat de keuze voor deze zeer belangrijke positie juist nu op een Nederlander is gevallen. Ik ben ervan overtuigd dat Pieter Feith de situatie de komende maanden met veel verstand van zaken zal aanpakken.''

De 63-jarige jonkheer Pieter Cornelis Feith begon op zijn 25e bij Buitenlandse Zaken. Van 1996 tot 2002 werkte hij voor de NAVO, onder meer in Bosnië, Zuid-Servië en op het hoofdkwartier in Brussel. In 2001 bewees hij zich als onderhandelaar door Albanese opstandelingen in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië over te halen hun wapens neer te leggen.

Medewerkers van Thaçi hadden al eerder gezegd dat de premier Kosovo zondag onafhankelijk zou verklaren. Zelf had die tot zaterdag nog geen datum willen noemen. In afwachting van het uitroepen van de onafhankelijkheid vierden de etnisch Albanezen in Kosovo zaterdag al feest. In de nacht van vrijdag op zaterdag ontstaken ze vreugdevuren. Verder hingen voorstanders van het verbreken van de banden met Servië vlaggen op van de Europese Unie en de Verenigde Staten. De Serviërs in Kosovo zijn fel gekant tegen de EULUX-missie. De Servisch-Kosovaarse leider Milan Ivanovic rept van een bezetting van Kosovo.

Kosovo telt ongeveer 2 miljoen inwoners, van wie 100.000 tot 120.000 Serviërs. Ivanovic zei dat de Kosovaarse Serviërs zich met alle wettelijk toegestane middelen zullen verzetten tegen de komst van de EU-missie. ''We zullen deze boycotten en alle mogelijkheden tot burgerlijk verzet gebruiken.'' (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden