Nederlander overschat eigen sportprestaties

Veel Nederlanders denken wel dat ze genoeg bewegen, maar doen dat in de praktijk niet.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Elke week twee keer actief sporten, minimaal 150 minuten matig bewegen en niet te veel stilzitten. Dat is sinds vorig jaar het nieuwe advies van de Gezondheidsraad. "Maar slechts 42 procent van de Nederlanders haalt dit," zegt Lisa Nannes van I&O Research, die onder­zoek deed onder ruim 4300 mensen.

Hoewel de meesten de norm niet halen, ervaren veel Nederlanders dat anders. Twee derde vindt dat ze genoeg bewegen. De meeste mensen (63 procent) zeggen te sporten en voldoen aan de ondergrens van minimaal 12 keer per jaar. Fitnessen is populair onder jongeren, hardlopen, fietsen en wandelen is in trek bij mensen die de 35 jaar zijn gepasseerd.

De helft sport het liefst alleen en niet bij een club. Dat geldt meer voor mannen. Vrouwen sluiten zich vaker aan bij een gezelschap.

Mannen en jonge Nederlanders (tot 50 jaar) sporten met trainingen en wedstrijden, terwijl meer vrouwen en 50-plussers vooral sporten om te bewegen.

Beweegredenen
De meeste mensen zeggen dat ze sporten omdat het gezond is, al sporten mannen wel vaker omdat ze het leuk vinden. Ook mensen met een hoog inkomen en een hoger opleidingsniveau vinden sporten leuker.

Mensen tussen de 18 en 34 jaar vinden sporten vaker vervelend. Vrouwen doen het vaker omdat ze aan hun uiterlijk willen denken en voor de gezelligheid.

Mensen die niet sporten, zeggen dat niet te doen omdat ze lichamelijke klachten hebben of zich er niet toe kunnen zetten. Gebrek aan tijd is bij veel jongeren de reden.

42%

De meeste mensen denken dat ze genoeg sporten, maar slechts 42% haalt de norm

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden