Update

Nederlander ontvoerd in Afghanistan

Een Afghaans landschap. Foto ANP Beeld
Een Afghaans landschap. Foto ANP

KABUL - Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft maandag bevestigd dat een Nederlander in Afghanistan is ontvoerd. Ook zijn chauffeur is door de kidnappers meegenomen.

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zei maandag in RTL Nieuws dat Nederland geen losgeld zal betalen aan de ontvoerders. De regering doet dat uit principe nooit, want ''gegijzelden zijn geen handelswaar''. Het was de bewindsman maandagavond nog niet bekend wat de ontvoerders eisen.

De Nederlandse ambassade in Kabul staat in contact met de Afghaanse autoriteiten om waar nodig te ondersteunen. Buitenlandse Zaken heeft de familie van ontvoerde Nederlander op de hoogte gesteld. Ook is er contact geweest met de werkgever van de man. Die heeft het ministerie verzocht geen informatie naar buiten te brengen over de identiteit van de Nederlander of de naam van de organisatie waarvoor hij werkt.

Het enige dat het ministerie kwijt wil is dat het om een hulpverleningsorganisatie gaat en dat de ontvoerde man werkzaam is in het noorden van Afghanistan. Wie achter de ontvoering zit, is niet bekend. Evenmin is duidelijk of de ontvoerders eisen hebben gesteld. De Taliban zijn vooral actief in het zuiden en oosten van het land, maar zijn ook steeds actiever in het noorden en het westen. De beweging ontvoert met enige regelmaat hulpverleners. Maar ook criminele bendes zijn een gevaar. Zij kidnappen hulpverleners en verkopen deze door aan de Taliban.

GroenLinks in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld over de ontvoering. Mariko Peters van die partij wil weten of al meer bekend is over de toestand van de maandag ontvoerde Nederlander en of er reddingsmaatregelen worden genomen. Verder wil ze weten wat het effect kan zijn van het besluit van de Afghaanse regering om geen private buitenlandse beveiligers meer toe te staan voor de activiteiten van hulporganisaties.

De Nederlandse regering raakte enkele jaren geleden verzeild in een langdurig juridisch conflict over losgeld dat was betaald voor Arjan Erkel. Deze medewerker van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) kwam in 2004 vrij na een 607 dagen durende gijzeling in Dagestan.

Voor zijn vrijlating werd 1 miljoen euro betaald, waarvan een kwart door AzG en driekwart door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Na afloop eisten beide partijen van elkaar het geld terug. Rosenthals voorganger Maxime Verhagen heeft altijd volgehouden dat het een voorschot betrof na een verzoek van AzG. Uiteindelijk bepaalde het Zwitserse federale hof in 2008 dat AzG de helft van het losgeld zelf moest betalen.

The New York Times meldde vorige maand dat het in Afghanistan steeds moeilijker wordt om humanitaire werkzaamheden uit te voeren. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden