Nederlander heeft geen last van extra kilo's

Meer dan de helft van de Nederlanders met overgewicht is tevreden met zijn gewicht, ondanks de extra kilo's.

Ellen den Hollander
50 procent van de bevolking kampt met overgewicht Beeld ANP
50 procent van de bevolking kampt met overgewichtBeeld ANP

Mensen met ernstig overgewicht (obesitas) zijn iets minder vaak ingenomen met hun teveel aan kilo's, maar nog steeds noemt meer dan 20 procent zichzelf tevreden.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers over de periode 2015 tot en met 2017 die het CBS woensdag publiceert.

Gemiddeld genomen is 65 procent van alle Nederlanders boven de 18 jaar tevreden met het gewicht dat de weegschaal aangeeft. Mannen blijken vaker tevreden dan vrouwen (70 tegen 60 procent).

Blijer
Mensen met een normaal gewicht (dat past bij hun lengte en leeftijd) zijn het vaakst in hun sas met hun gewicht: 84 procent geeft aan tevreden te zijn en nog eens 12 procent is niet uitgesproken tevreden of ontevreden. Slechts 4 procent van deze groep wordt niet vrolijk als hij of zij op de weegschaal gaat staan.

Mensen met ondergewicht zijn vaker ontevreden dan gemiddeld: 19 procent geeft aan niet blij te zijn, tegenover het gemiddelde van 12 procent bij de totale bevolking. Toch zijn ze over het algemeen nog net iets blijer dan mensen met overgewicht.

Steeds dikker
Bijna de halve bevolking van ons land sjouwt te veel vet mee, zo blijkt uit de Gezondheidsenquête en Leefstijlmonitor van het CBS en het RIVM die deze zomer verscheen. In Nederland lijden ruim honderdduizend 20-plussers aan de meest ernstige vorm van zwaarlijvigheid.

In totaal lijdt 14 procent van de Nederlanders in 2017 aan een vorm van obesitas, waarbij 1 procent de meest zware variant heeft. Daar bovenop heeft nog eens 36 procent van de volwassenen matig overgewicht.

We worden steeds dikker: begin jaren tachtig kampte nog 33 procent van de bevolking met overgewicht. Nu is dat 50 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden