Nederlander dekt zich in tegen crisis

Ook de Consumentenbond heeft het drukker. Vooral als crisisgerelateerde onderwerpen actueel zijn, staat de telefoon roodgloeiend. Foto ANP

DEN HAAG - Nederlanders zijn zich op grote schaal aan het indekken tegen de gevolgen van de crisis. Consumentenorganisaties worden overspoeld met financiele vragen en iedere euro die aan het eind van de maand overblijft verdwijnt op de spaarrekening.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zag het aantal vragen de afgelopen maanden bijna verviervoudigen van vijftig tot rond de tweehonderd per week.

De drang naar zekerheid staat haaks op de stijging van de koopkracht. De cao-lonen gingen volgens gisteren verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in het eerste kwartaal omhoog met 3,7 procent. Ook de werkloosheid is in Nederland nog laag. Toch noemt het Nibud het verstandig een buffer op te bouwen. ''We horen al langer berichten over de crisis, maar nu staan er echt banen op de tocht,'' aldus een woordvoerster.

Het totale bedrag aan spaargeld tussen februari 2008 en februari 2009 is met twintig miljard euro gestegen, aldus De Nederlandsche Bank. In voorgaande jaren nam de hoeveelheid spaargeld met tien tot vijftien miljard euro toe. Bij de keuze voor een bank speelt niet langer de hoogste rente, maar veiligheid de belangrijkste rol.

Consumenten winnen daarnaast veel meer informatie in voordat zij een hypotheek sluiten of ander financieel product aanschaffen, constateert vergelijkingssite Independer. ''De klant wint eerder informatie in en vraagt verder door, voordat de handtekening wordt gezet,'' aldus een woordvoerder.

Ook de Consumentenbond heeft het drukker. Vooral als crisisgerelateerde onderwerpen actueel zijn, staat de telefoon roodgloeiend. Het omvallen van de IJslandse spaarbank Icesave en de relatief hoge hypotheekrente, riepen veel vragen op.

De stichting Pensioenkijker -die probeert het belang van goed pensioen onder de aandacht te krijgen- zag het websitebezoek afgelopen jaar met dertig procent toenemen.

De zorgen over de crisis nemen snel toe. Uit recent onderzoek van Motivaction bleek dat bijna vier op de tien Nederlanders zeggen te weinig financiële reserves te hebben om de economische storm te doorstaan. (THOMAS OLIVIER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden