Nederland zet Afghaanse tolk niet uit

De Afghaanse tolk die geen asiel zou krijgen in Nederland, wordt niet uitgezet naar Noorwegen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal zijn zaak toch zelf behandelen. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie vrijdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Teeven heeft besloten de Afghaanse tolk niet uit te zetten Beeld anp

Hij heeft dat besloten nadat hij daarover had gebeld met zijn Noorse collega. In de korte mededeling aan de Kamer legt Teeven verder niet inhoudelijk uit waarom de IND nu wel gaat kijken naar het dossier van de tolk, die in Uruzgan voor de Nederlandse militaire missie heeft gewerkt.

De man, Abdhul Ghafoor Ahmadzai, zegt dat in Afghanistan de Taliban achter hem aanzitten en zijn broer al hebben vermoord. Hij diende eerst tevergeefs in Noorwegen een asielverzoek in. Daarna probeerde hij het in Duitsland en vervolgens hier. Volgens Europese afspraken mag een asielzoeker alleen in één land een asielverzoek indienen en daarom nam Nederland zijn verzoek aanvankelijk niet in behandeling. Teeven bekrachtigde dat besluit vorige week.

Die beslissing viel slecht bij vooral de oppositiepartijen en onder meer VluchtelingenWerk Nederland, omdat die vinden dat Nederland verantwoordelijkheid heeft voor mensen die voor Nederlanders gevaar liepen of lopen.

In de Tweede Kamer reageert D66 blij. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: 'Het is spijtig dat er veel druk vanuit de Kamer nodig was om de staatssecretaris tot dit inzicht te laten komen. Het is van belang dat Nederland mensen steunt die zich met gevaar voor eigen leven hebben ingezet voor Nederlandse missies in het buitenland, zoals het kabinet eerder ook heeft beloofd.'

De tolk zelf en zijn advocaat Wil Eikelboom zijn blij met de stap van Teeven. 'Het is een mooie eerste stap, want tot een uur geleden kon mijn cliënt nog elk moment worden uitgezet,' reageert Eikelboom. 'Maar hij heeft nog geen asiel. De asielprocedure moet nog worden gehouden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden