Nederland zet 17 Russische spionnen het land uit

Nederland heeft 17 Russische spionnen het land uit gezet. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) zojuist bekend gemaakt.

Tobias den Hartog
Minister Hoekstra stelt dat de ‘huidige opstelling’ van Rusland in de wereld zo is dat de ‘aanwezigheid’ van Russische inlichtingenofficieren hier ‘ongewenst’ is. Beeld ANP
Minister Hoekstra stelt dat de ‘huidige opstelling’ van Rusland in de wereld zo is dat de ‘aanwezigheid’ van Russische inlichtingenofficieren hier ‘ongewenst’ is.Beeld ANP

Volgens Hoekstra is de directe aanleiding dat deze inlichtingenofficieren hier onder een dekmantel aan het werk waren. Ze stonden genoteerd als diplomaat van de Russische vertegenwoordiging in Nederland, maar gezien hun eigenlijke werk als spion zag Nederland daar een ‘dreiging’ voor de veiligheid in.

Hoekstra stelt dat de ‘huidige opstelling’ van Rusland in de wereld zo is dat de ‘aanwezigheid’ van Russische inlichtingenofficieren hier ‘ongewenst’ is.

De minister rekent op een tegenreactie uit Rusland, zegt hij in een brief aan de Tweede Kamer. ‘De ervaring leert dat Rusland dit soort maatregelen niet onbeantwoord laat. Daar kunnen we niet over speculeren, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken is voorbereid op diverse scenario’s die zich komende tijd kunnen voordoen.’ Als Nederland in het verleden Russen uitzette, deed dat land meestal precies hetzelfde met Nederlandse diplomaten of (vermoedelijke) inlichtingenofficieren.

Verder laat Hoekstra weten dat Nederland niet het enige land is dat ingrijpt. Ook de VS, Polen, Bulgarije, Slowakije, Estland, Letland, Litouwen en Montenegro zetten eerder Russische inlichtingenofficieren uit.

Dinsdagmiddag werd ook bekend dat België een aantal Russische diplomaten het land uit zet die het verdenkt van spionage. De 21 Russen hebben twee weken de tijd om België te verlaten, zegt minister Sophie Wilmès. Ierland wijst vier Russen de deur omdat zij zich niet aan ‘internationale diplomatieke gedragsregels hebben gehouden’.

Uitzettingen

Nederland zette voor het laatst in 2020 Russische spionnen uit. Dat ging toen om een tweetal dat door AIVD werd betrapt op spionage, op het gebied van technologie en wetenschap. Ze werkten voor de Russische buitenlandse veiligheidsdienst SVR en zochten specifiek naar informatie over kunstmatige intelligentie en nanotechnologie.

De Nederlandse inlichtingendiensten waarschuwen al tijden voor Russische spionnen. In het verleden bijvoorbeeld over de aankoop van militair materieel. Maar ook omdat ons land gewild doelwit is van digitale spionage en cyberaanvallen. Rusland, China en Noord-Korea probeerden in 2020 nog op grote schaal in te breken bij bedrijven en overheidsorganisaties om kennis en technologie te stelen, zo constateerde de AIVD in haar jaarverslag.

Een tegenreactie van Rusland hing eigenlijk al in de lucht. Rusland bereidt maatregelen voor om het inreizen van sommige burgers uit ‘onvriendelijke landen’ te beperken, zo zei minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maandag volgens het Russische staatspersbureau Interfax. De regering zou een besluit in de maak hebben dat de huidige visumregels aanscherpt en dus toegang van burgers uit landen aan banden legt. Volgens Lavrov vanwege de ‘onvriendelijke acties van een aantal buitenlandse staten’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden