Nederland zegt ‘nee’ tegen twee miljard hogere EU-afdracht

Het kabinet verzet zich tegen het nieuwe EU-begrotingsvoorstel dat voorzitter Charles Michel van de Europese Raad op tafel heeft gelegd. 

Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken.Beeld ANP

Voor Nederland zou het compromis neerkomen op een verhoging van de afdracht aan de EU met twee miljard euro, schrijft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Dat is niet acceptabel, stelt hij.

Volgens Blok is het voorstel van de Belg ‘niet de weg naar overeenstemming’, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Michel suggereert weliswaar in totaal 40 miljard euro minder uit te geven dan de Europese Commissie in 2018 nog voorstelde, maar het totaalplafond van 1095 miljard euro, verspreid over zeven jaar, ligt nog altijd ruim boven het door Nederland gewenste maximum. Of iets technischer: waar Michel aanstuurt op een begroting die gelijk is aan 1,074 procent van het totale bruto nationale inkomen van alle EU-landen bij elkaar, vindt Nederland 1 procent genoeg.

“Duidelijk is dat het voorstel ver af ligt van de Nederlandse inzet om een afdrachtenstijging te vermijden,” schrijft Blok. Nederland wil dat de omvang van de EU-begroting niet alleen lager is dan nu op tafel ligt, maar wil ook dat Nederland – net als nu het geval is – een ‘substantiële permanente korting’ krijgt. Pas dan kan tot een ‘voor het kabinet acceptabel resultaat’ worden gekomen, aldus Blok.

‘Eerlijk’

In het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie zou Nederland zijn korting helemaal verliezen, waardoor de Nederlandse afdracht vanaf 2026 met bijna drie miljard euro per jaar zou stijgen. In het nieuwe voorstel staat slechts dat de korting stapsgewijs afgebouwd wordt, zonder daar specifiek invulling aan te geven.

Ook zou Nederland – net als andere EU-landen – een groter deel van de inningskosten van Europese invoerrechten mogen houden. Door de Rotterdamse haven en luchthaven Schiphol profiteert ons land bovengemiddeld van die regeling. De Commissie wilde dit tarief verlagen van 20 naar 10 procent, Michel houdt het nu op 12,5 procent.

Blok zal er vandaag bij zijn Europese collega’s op hameren dat het uitgavenplafond van de EU verder naar beneden moet en dat de lasten ‘eerlijk’ verdeeld worden. “Een permanente correctie op de afdrachten is hiervoor de meest eenvoudige en transparante oplossing,” aldus Blok. Dat zal donderdag ook de boodschap van minister-president Mark Rutte zijn tijdens de meerdaagse, buitengewone top over de Europese meerjarenbegroting, stelt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden