Nederland zakt op ranglijst rijkste landen

Nederland is drie plaatsen gezakt op de lijst van rijkste landen ter wereld.

Verder blijkt uit het onderzoek dat de armoede in de afgelopen jaren wereldwijd sterk is gedaaldBeeld anp

Met een gemiddeld nettovermogen per hoofd van de bevolking van 80.180 euro in 2015 staat Nederland nu op de negende plaats, zo blijkt uit het nieuwste Global Wealth Report van verzekeraar Allianz. Daarin worden het vermogen en de schulden van huishoudens in meer dan vijftig landen geanalyseerd.

Zwitserland is voor het derde jaar op rij lijstaanvoerder, gevolgd door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Verder staan vooral Scandinavische en Aziatische landen in de top van de lijst. België is de trotse nummer vijf.

Top 10
Als het om bruto financieel vermogen gaat, is Nederland het enige land in de eurozone dat in de top 10 staat. Volgens de onderzoekers is dat geen toeval, omdat Nederland een van de beste pensioenstelsels ter wereld heeft. De schuld per hoofd van de bevolking is in Nederland met 49.520 euro wel aanzienlijk hoger dan in andere landen.

In Nederland zwakte de groei van het vermogen sterk af, van 13,3 procent in 2014 naar 3,6 procent vorig jaar. Wereldwijd werd een toename van 4,9 procent gemeten. Ook dit is fors minder dan in voorgaande jaren. In de drie voorgaande jaren groeide het vermogen met gemiddeld 9 procent.

Dalende rente
De onderzoekers wijzen met een beschuldigende vinger onder meer naar het "extreme monetaire beleid" dat zelfs geen invloed meer heeft op de prijzen van bezittingen. Omdat de rente onverminderd hard daalt, ziet het er vooral voor spaarders niet goed uit, concluderen ze.

Verder blijkt uit het onderzoek dat de armoede in de afgelopen jaren wereldwijd sterk is gedaald. Hoewel de meeste van de vijf miljard mensen in de onderzochte landen nog altijd tot de lagere welvaartsklasse behoren, is hun aandeel iets afgenomen.

Momenteel behoort 69 procent van de totale bevolking tot de lagere welvaartsklasse, tegenover 80 procent in 2000.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden