Plus

'Nederland wordt door reguleren wietteelt weer gidsland'

Het Amsterdamse Kamerlid Vera Bergkamp (D66) dient een initiatiefwet in die wietteelt onder toezicht van de overheid stelt. Een Kamermeerderheid steunt haar. 'Dit is uniek.'

Tobias den Hartog en Jan Hoedeman
Vera Bergkamp: 'We krijgen zo ook meer controle op de kwaliteit van wiet Beeld Martijn Beekman
Vera Bergkamp: 'We krijgen zo ook meer controle op de kwaliteit van wietBeeld Martijn Beekman

In Kerkrade trof D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp overlast op straat, met een overbelast politieapparaat, dat de handen vol heeft aan wiettelers. En aan het einde van de dag sprak ze een groep jongeren, voor wie een baan lonkte in de illegale wietteelt in de omgeving. "Ik vond dat wel een ontnuchterende ervaring."

Met een 'doorbraak' via een wietwet die gereguleerde teelt mogelijk maakt, zal het huidige beleid tot het verleden behoren, voorspelt Bergkamp. "En dat beleid zat muurvast," ­zegt de niet-gebruiker ('ik houd niet van roken').

Gaat het nu zo slecht dan?
"De politie heeft de handen vol aan telers, de criminele sector floreert. Er is brandgevaar op naar schatting 50.000 plekken, ook in woonwijken. En dat terwijl 500.000 gebruikers in Nederland geen enkel zicht hebben op wat de kwekers in de wiet stoppen. Ze hebben geen idee wat ze roken. Ik zie weinig positiefs."

U wilt staatswiet?
"Vraag het de politie, burgemeesters: het loopt ze over de schoenen. Door het hele proces te reguleren, krijg je meer controle terug. Ook over de kwaliteit van wiet, want nu hebben we geen enkel zicht op welk product we mensen toestaan. Er komt een etiket op. Het wordt een gesloten traject. Dat is uniek. We worden weer gidsland."

Jaren was het coffeeshopbeleid de norm. D66 heeft echter de wind in de zeilen: enkele tientallen burgemeesters gaven aan de regulering van de wietteelt te steunen. De druk op de verkiezingsprogrammacommissie van de VVD is groot om op dit onderwerp te bewegen. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zei onlangs op een partijbijeenkomst dat het VVD-congres bepalend is.

En in een enquête van onderzoeksbureau Motivaction gaf zeventig procent van de Nederlanders aan dat de hennepteelt moet worden gereguleerd of zelfs volledig worden vrijgegeven.

Na het vertrek van D66-Kamerlid Magda Berndsen nam Bergkamp het onderwerp over. Zij sprokkelde de laatste maanden behoedzaam een meerderheid in de Tweede Kamer bijeen.

U wilt toezicht op het hele proces, compleet met certificaten. Dat kost geld.
"Ja, maar er gaat nu miljoenen naar het opsporen van illegale kwekerijen. En terwijl je de één sluit, ontstaat de volgende al weer. De overlast in gemeenten is enorm. En wat te denken van de kosten rond de gezondheidsschade van de almaar sterker wordende hennep. We kunnen enorm veel ellende wegnemen. Dan schrijven we geschiedenis."

De illegale teelt gaat met een nieuwe wet toch niet weg?
"Er worden enorme winsten gemaakt, terwijl telers worden opgejaagd. Die kunnen normale ondernemingen worden die voor werkgelegenheid zorgen. Ik kan me niet voorstellen dat ze daar niet wat winsten voor willen inruilen."

Wie wil die kwekerijen nou in z'n achtertuin?
"Ik spreek nu al raadsleden die dat willen."

Echt?
"Natuurlijk. Nog los van de werkgelegenheid krijgt een gemeente de regie terug. Zij bepalen de voorwaarde, hoeveel shops je in je gemeente wilt, welke klanten je toestaat."

Zijn jullie niet bang dat - zoals bij prostitutie gebeurde - heel veel ondergronds gaat, zodat je als kweker geen belasting hoeft te betalen?
"Wat teelt betreft gaat nu alles ondergronds, niemand betaalt belasting. We zien juist ook dat coffeeshopondernemers belasting willen betalen, maar omdat ze bepaalde dingen niet kunnen afdragen, komen ze in de problemen. Ze willen juist een gewone onderneming zijn."

Dit kan ook een stimulans worden om te gaan gebruiken.
"Dat denk ik niet. De leeftijdsgrens blijft achttien jaar. En men is niet helemaal onbekend met wiet: er zijn hier al jaren coffeeshops. Wat wij gaan doen, is ook de teelt reguleren. Ik zie niet hoe men dan ineens meer gaat gebruiken of hoe niet-gebruikers dat ineens wel doen."

Kan het nog misgaan?
"Wat is zeker, kijk naar de Donorwet van Pia Dijkstra. Er kan bij mijn initiatiefwet één Kamerlid een trein missen in aanloop naar de stemmingen over dit voorstel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden