Nederland wil voor 18.00 uur duidelijkheid over Greenpeace-schip

Het kabinet hoopt nog dinsdag voor 18.00 uur nadere uitleg te krijgen van de Russische autoriteiten over de entering van het schip Arctic Sunrise van Greenpeace, dat onder Nederlandse vlag vaart. Als er geen nieuwe informatie van de Russen komt, moet het schip worden vrijgegeven en de bemanning vrijgelaten. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie op vragen van GroenLinks.

De Arctic Sunrise wordt geëscorteerd door een schip van de Russische kustwachtBeeld ap

De Russische ambassadeur in Den Haag is maandag op het ministerie van Buitenlandse Zaken geweest om de kwestie toe te lichten. Omdat de Arctic Sunrise onder Nederlandse vlag vaart hadden de Russen ons land moeten inlichten voordat ze het schip enterden, stelt Hennis.

Rusland heeft aangegeven de 30 actievoerders van Greenpeace die het vasthoudt op het schip, te vervolgen. Dat zei Vladimir Markin van het Russische nationale onderzoekscomité. Onder de actievoerders zijn twee Nederlanders.

Piraterij
Er komt een onderzoek naar mogelijke piraterij door de mensen van Greenpeace. Bovendien zouden de actievoerders de Russische soevereiniteit en het milieu in gevaar hebben gebracht, toen zij actie voerden bij een boorplatform in de Pechorazee ten zuiden van Nova Zembla.

Het door de Russische kustwacht overgenomen Greenpeaceschip ligt nu voor anker in de buurt van Moermansk (Noordwest-Rusland). Volgens Greenpeace zouden er onder anderen Nederlandse diplomaten aan boord zijn gaan.

Olieboringen
De Arctic Sunrise was met de bemanning sinds vorige week donderdag onderweg. Die dag enterde de kustwacht het schip en sindsdien worden de kapitein en bemanningsleden vastgehouden. Het schip was actie aan het voeren tegen olieboringen in het Noordpoolgebied. Dat gebeurde bij een booreiland van het Russische bedrijf Gazprom.

Een woordvoerder van Greenpeace zei dat de actievoerders aan geen enkel criterium voldoen dat geldt voor piraterij, oftewel zeeroof. Daarvoor moet je bijvoorbeeld gewapend zijn en er moet de intentie zijn een ander schip te overvallen. Juristen van Greenpeace International eisen onmiddellijke toegang tot de activisten.

Profiel: Arctic Sunrise
De Arctic Sunrise is een schip dat milieuorganisatie Greenpeace inzet voor internationale acties. De ijsbreker is nu door de Russische kustwacht overgenomen en voor anker gegaan in de buurt van de haven van Moermansk (Noordwest-Rusland). Het schip voerde met 30 activisten, onder wie twee Nederlanders, actie bij een Russisch boorplatform in de Pechorazee ten zuiden van Nova Zembla. Hieronder een profiel van de Arctic Sunrise:

Type schip: ijsbreker
Bouwjaar: 1975
Lengte: 49,62 meter
Breedte: 11,5 meter
Maximum snelheid: 13 knopen (ongeveer 24 kilometer per uur)
Bijzonderheden: mogelijkheid om een helikopter aan boord mee te nemen
Acties: Het schip wordt wereldwijd ingezet voor acties van Greenpeace. Het was onder meer actief rond de Noordpool, en bij Alaska en Groenland. Ook voer de Arctic Sunrise over de zuidelijke delen van de oceanen om zich bijvoorbeeld in te verzetten tegen de walvisvangst door Japan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden