Update

Nederland wil tegoeden Kaddafi aanpakken

null Beeld afp
Beeld afp

DEN HAAG - Nederland kijkt of de tegoeden en bezittingen die Libië in Nederland heeft, kunnen worden bevroren of op een andere manier aangepakt. Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zei woensdag tijdens een spoedoverleg in de Tweede Kamer dat hij daarover contact heeft met zijn collega van Justitie en het Openbaar Ministerie. ''We moeten er snel mee zijn.''

Naar verluidt heeft de Libische leider Muammar Kaddafi miljarden euro's in Nederland ondergebracht via het staatsoliebedrijf Tamoil dat onder meer in Ridderkerk een vestiging heeft. Verenex Energy in diezelfde plaats is ook in handen van een investeringsbedrijf van de Libische dictator.

De Tweede Kamer maakt zich ernstige zorgen over de situatie in het Noord-Afrikaanse land en kwam op verzoek van de PvdA terug van reces om met de minister te praten. De PvdA drong aan op handelssancties van de EU met Libië en op meer humanitaire hulp. De SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren zetten in op een (inter-) nationaal export- en doorvoerverbod van militaire goederen naar Libië. De VVD, CDA en PVV bepleitten maximale druk op Kaddafi door sancties.

Wat de Kamer betreft zijn de dagen van Kaddafi als leider geteld en moet onderzocht worden of vervolging mogelijk is. Rosenthal kon zich in vrijwel alle voorstellen vinden maar de EU moet daar het voortouw in nemen, zei hij. Nederland staat open voor tal van sancties als die maar het regime treffen en juist niet de mensen die zich tegen de leiders keren, aldus Rosenthal. Hij zal op verzoek van de SP in Brussel ook navragen of het mogelijk is de Italiaanse premier Silvio Berlusconi namens de EU op Kadaffi af te sturen, omdat zij elkaar redelijk goed kennen.

De minister verwacht dat de EU snel met maatregelen komt, zodra de evacuatie van buitenlanders grotendeels is afgerond. Wanneer dat zal gebeuren, weet hij niet, omdat het nog om duizenden mensen gaat. De evacuatie is nu op stoom, omdat het Libische luchtruim is opengesteld voor de evacuatievluchten. Volgens Rosenthal bestaat er al grote eensgezindheid binnen de EU over de maatregelen, maar twijfelen nog enkele landen. De minister erkende in het debat dat de EU de Arabische wereld vele jaren verwaarloosd heeft. Dat moet wat hem betreft in de toekomst veranderen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden