Nederland wil piratentribunaal oprichten

NEW YORK - De Nederlandse regering wil een tribunaal oprichten dat piraten gaat berechten, die in de Golf van Aden en in de wateren bij Somalië worden opgepakt. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken deed vrijdag een concreet voorstel hiertoe aan de internationale antipiraterijcontactgroep in New York.

De veroordeelde piraten moeten in de buurt van Somalië berecht worden en hun straf uitzitten. Vrijdag wordt het voorstel besproken met de 28 leden van de Contact Groep. Rusland, Kenia, Egypte en Duitsland hebben al positief gereageerd, meldt een diplomaat die betrokken is bij de besprekingen.

De groep werd begin 2009 op initiatief van de VS opgericht. Tot nu wordt in de groep vooral gesproken over afstemming van militaire acties tegen de piraten.

Nederland houdt half juni een bijeenkomst van internationale deskundigen in Den Haag om de details van het tribunaal verder uit te werken. Het arresteren en berechten van piraten verloopt tot nu toe problematisch. Sinds maart patrouilleren schepen in de Golf van Aden en rond Somalië. Half april lieten Nederlandse mariniers negen opgepakte piraten vrij op last van de NAVO-commandant omdat een rechtsgrond voor arrestatie zou ontbreken.

Ze werden later alsnog in Somaliland gearresteerd en veroordeeld tot celstraffen van vijftien tot twintig jaar. Eerder lieten Canadese mariniers om dezelfde reden enkele piraten vrij.

Vijf Somalische piraten die ervan worden verdacht in februari een Antilliaans schip te willen kapen, zijn overgebracht naar Nederland om hier berecht te worden. In New York wordt momenteel een piraat berecht die begin april gevangen is genomen bij de gewelddadige herovering van een Amerikaans schip, waarbij Amerikaanse speciale eenheden drie piraten doodschoten. (ANP)

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken deed vrijdag in New York aan de internationale antipiraterijcontactgroep een concreet voorstel tot het oprichten van een tribunaal dat piraten gaat berechten. Foto: ANP/Robin Utrecht Beeld
Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken deed vrijdag in New York aan de internationale antipiraterijcontactgroep een concreet voorstel tot het oprichten van een tribunaal dat piraten gaat berechten. Foto: ANP/Robin Utrecht
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden