Update

Nederland wil permanent toezicht op Griekenland

Er moet een permanent toezicht komen op Griekenland door het IMF en de Europese Unie. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager vandaag in Brussel gezegd bij aankomst op de vergadering voor ministers van Financiën van de eurozone.

Redactie / AFP/ ANP
Minister Jan Kees de Jager. Beeld afp
Minister Jan Kees de Jager.Beeld afp

Volgens De Jager zouden de geldschieters van Griekenland niet driemaandelijks maar permanent toezicht moeten houden op het Zuid-Europese land .

Nu evalueren de experts van de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie om de paar maanden de voortgang van de hervormingen en bezuinigingen van Griekenland.

Huishoudboekje

'Ik ben voorstander van een permanente trojka in Athene', aldus De Jager. Hij verwees naar meerdere keren dat Griekenland zijn huishoudboekje te buiten ging en zich niet hield aan de afspraken. 'Het is waarschijnlijk nodig dat er een vorm van permanent toezicht door de trojka in Athene nodig is.'

De ministers van Financiën zijn in Brussel bijeen om te praten over het tweede reddingsplan aan het met schulden overladen land. Een van de voorwaarden voor geld is dat Athene de schuld in 2020 terug weet te brengen tot 120 procent van het bruto binnenlands product. Dan zou het land weer in staat moeten zijn de eigen economie vooruit te helpen.

Op dit moment leiden de bezuinigingen en hervormingen niet tot dit percentage, maar komt het uit rond de 130. Dat is voor Nederland onaanvaardbaar, herhaalde De Jager.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden