Update

'Nederland voldoet slechts gedeeltelijk aan Europese milieu-eisen'

De kabinetsplannen op het gebied van milieu-, klimaat- en natuurbeleid zorgen ervoor dat Nederland zijn Europese verplichtingen op dit gebied slechts ten dele kan nakomen. Dat staat in een notitie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die staatssecretaris Joop Atsma van Milieu vandaag naar de Tweede Kamer stuurde.

Nationaal Park De Biesbosch. © ANP

De onderzoekers plaatsen vooral vraagtekens bij de toekomstige waterkwaliteit. Bezuinigingen en het Bestuursakkoord Water zouden ervoor kunnen zorgen dat geplande doelstellingen op dit gebied niet worden gehaald. staat in de doorrekening van de regeringsplannen.

Door kortingen op het waterkwaliteitsbeleid kan het percentage wateren dat voldoet aan Europese kwaliteitsdoelen dalen, schrijven de rekenmeesters. In het bestuursakkoord wordt geregeld dat lagere overheden taken overnemen van de landelijke overheid. Atsma schrijft in zijn reactie dat het kabinet prioriteit heeft voor waterveiligheid en dat er nog zeeën van tijd zijn om kwaliteitsdoelstellingen te halen.
Ook wijst hij er op dat het PBL geen rekening houdt met innovatieve oplossingen die er aan zitten te komen.

Hernieuwbare energie
De rekenmeesters plaatsen ook vraagtekens bij het behalen van het Europese streefpercentage 'hernieuwbare energie' in 2020. Dergelijke energie wordt opgewekt uit bijvoorbeeld zonnestraling, windkracht en aardwarmte. Europa wil dat in 2020 het aandeel hernieuwbare energie in Nederland 14 procent bedraagt. 'Uitgaande van de plannen die momenteel doorrekenbaar zijn, neemt het aandeel hernieuwbare energie toe van 4 procent in 2010 tot 9 à 12 procent in 2020', staat in de notitie. 'Gegeven de keuze van het kabinet om maximaal 1,4 miljard euro per jaar aan subsidie te verstrekken, is een aandeel van 12 procent het maximaal haalbare.'

Volgens Atsma kan na deze kabinetsperiode blijken dat als het gaat om hernieuwbare energie 'aanvullende actie vereist is'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden