5 mei

Nederland vierde de vrijheid op zonnige Bevrijdingsdag

Nederland vierde zaterdag een zonnige en warme Bevrijdingsdag. Centraal thema was verzet.

Het Parool/ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Bevrijdingsdag werd traditiegetrouw afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel, dat deze keer onder leiding van dirigent Antony Hermus door het Rotterdams Philharmonisch Orkest werd uitgevoerd.

Onder grote publieke belangstelling vanaf de kaden voerde het orkest werken uit van onder anderen Verdi, Van Beethoven, Astor Piazzolla en Max Richter. Ook Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren erbij.

Het Rotterdamse orkest begeleidde de solisten Maan, Willemijn Verkaik, CB Milton, Bastiaan Everink en Noa Wildschut en dansers van het Nederlands Dans Theater.
Behalve klassiek, klonk ook moderne muziek zoals het door Otis Redding bekend geworden Try a little tenderness en Window of Hope van Oleta Adams.

Afsluiter was We'll meet again, het lied waarmee Vera Lynn wereldberoemd werd.

Bevrijdingsvuur
Bevrijdingsdag begon officieel in Wageningen, waar de commissaris van de Koning van de provincie Gelderland, Clemens Cornielje, om middernacht het bevrijdingsvuur heeft ontstoken. Dat gebeurde op het 5 Mei plein voor Hotel De Wereld.

Het oplaaiende vuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Na de officiële handeling verspreiden tweeduizend lopers het vuur door heel Nederland. De loop markeerde de start van Bevrijdingsdag.

'Cool'
Ambassadeurs van de Vrijheid waren dit jaar rapper Ronnie Flex & Deuxperience, dj Fedde Le Grand en de Nederlands-Nieuw-Zeelandse band My Baby. Zij vlogen met helikopters van Defensie van festival naar festival waar ze aandacht vroegen voor de thema's vrijheid en onvrijheid.

My Baby kwam langs bij het gratis bevrijdingsfestival Het Vrije Westen op het Westergasterrein, Ronnie Flex niet: hij deed Bevrijdingsfestivals in Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen en Gelderland aan.

"Ik wil vooral de jongeren ervan bewust maken dat vrijheid heel belangrijk is. Dat het ook cool kan zijn om je er een beetje in te verdiepen. En om te weten wat zich allemaal heeft afgespeeld in dit land," zei de rapper zaterdag bij vertrek op de vliegbasis in Gilze.

"Ik ben heel blij dat ik ervoor gevraagd ben. Daarnaast is het ook als artiest heel mooi om te kunnen doen. Het is toch wel een ervaring die je voor de rest van je leven meeneemt, denk ik."

Voor de aanwezige pers toonde de artiest zijn tatoeage van Anne Frank die hij een paar jaar geleden geleden op zijn linker bovenarm liet zetten. "Die wilde ik al heel lang. Zij is iemand die zoveel positivisme heeft nagelaten."

Rapper Ronnie Flex, band My Baby en dj Fedde le Grand als Ambassadeurs van de Vrijheid voor de helikopter waarmee ze de Bevrijdingsfestivals aan gaan doen. Beeld anp
Rapper Ronnie Flex, band My Baby en dj Fedde le Grand als Ambassadeurs van de Vrijheid voor de helikopter waarmee ze de Bevrijdingsfestivals aan gaan doen.Beeld anp

Vrijheidsmaaltijd
In Amsterdam werden weer op verscheidene plekken Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. 90 officiële locaties deden mee dit jaar. Zo ook werd een vrijheidsmaaltijd onder het Rijksmuseum uitgeserveerd.

Hier waren onder andere waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen, voormalig burgemeester Job Cohen, en presentator Ivette Forster aanwezig.

Na afloop beklom René Froger het podium vanwaar hij Wim Sonnevelds Aan de Amsterdamse Grachten ten gehore bracht, en kregen de aanwezigen een Eberhardje toe.

René Froger Beeld Judith Zilversmit
René FrogerBeeld Judith Zilversmit
Bij het Vrijheidsmaal onder het Rijksmuseum kregen de gasten een Eberhardje toe Beeld Judith Zilversmit
Bij het Vrijheidsmaal onder het Rijksmuseum kregen de gasten een Eberhardje toeBeeld Judith Zilversmit

Hoe vier jij Bevrijdingsdag?

Laat ons weten hoe jij deze dag doorbrengt door een bericht, eventueel met foto, te sturen naar onze Whatsapp-tiplijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden