Column

Nederland verliest zijn toprating dankzij Rutte

Ewald Engelen. Beeld Floris Lok
Ewald Engelen.Beeld Floris Lok

Ik voorspelde het in september, na het vierde onzalige lastenverzwaringspakket in drie jaar: Nederland is nog voor Kerstmis zijn triple A-rating kwijt. En zo geschiedde: gisterochtend maakte Standard & Poor's - een van de grote drie kredietwaardigheidsbeoordelaars - bekend dat het de Nederlandse staatsschuld afwaardeert van AAA naar AA+.

Daarmee is het falen van Rutte compleet: niet alleen wil het begrotingstekort maar niet slinken, de staatsschuld maar niet krimpen en de groei maar niet aantrekken, nu zijn we ook nog eens die heilige AAA kwijt.

Terwijl het de afgelopen drie jaar toch echt de stok is geweest waarmee de burger is geslagen. De teneur was: we kunnen ons een ruimer begrotingsbeleid niet permitteren omdat de kredietwaardigheidsbeoordelaars en dus de beleggers ons direct zouden afstraffen, waardoor we alleen maar meer 'zondegeld' (lees: rente) zouden moeten betalen.

Tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar zomer stond Jan-Kees de Jager opgetogen te zwaaien met hogere rentes toen Emile Roemer het had gewaagd aan de Brusselse begrotingsnormen te tornen. Roemers 'over my dead body' zou een neerwaartse spiraal van afwaarderingen, hogere rentelasten en grotere begrotingstekorten in gang zetten. Onverantwoorde politiek, oordeelde De Jager.

En ook in de miljoenennota van dit jaar wordt nog eens fijntjes gewezen op het grote belang van behoud van de triple A. 'Grip op de overheidsfinanciën is belangrijk om de kredietwaardige reputatie van Nederland en Nederlandse bedrijven te behouden', heet het op pagina 19.

Het heeft niet mogen baten. Sterker nog, het rapport van Standard & Poor's laat zich lezen als een regelrechte aanklacht tegen het domme, starre, kortzichtige gehamer op begrotingsdiscipline-ongeacht-de-kosten van Rutte 1 en 2 en de landverraders in de oppositie die Rutte daarin hebben gesteund. Nederland verliest zijn toprating niet ondanks Rutte maar dankzij Rutte. Lees maar mee:

'De afwaardering weerspiegelt onze inschatting dat de groeivooruitzichten voor Nederland slechter zijn dan verwacht en dat de reële groei per hoofd van de bevolking structureel zal achterblijven bij die van andere economieën met een vergelijkbaar ontwikkelingspeil.'

En de rest van het rapport laat er geen misverstand over bestaan hoe dat komt: door een verwaarloosde huizenzeepbel, te hoge private schulden, een genegeerde balansrecessie en een overmatige fixatie op staatsschuld en begrotingstekortreductie op de korte termijn. Met als gevolgen: slinkende bestedingen, stijgende faillissementen, oplopende werkloosheid - en een begrotingstekort dat daardoor (stijgende uitgaven door oplopende werkloosheid en dalende inkomsten door een krimpende economie) maar niet kan worden ingetoomd.
Wat een prutsers!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden