Nederland trekt er massaal op uit

Twee kaarsen branden dinsdag in een drie meter hoge menora op de Dam in Amsterdam ter ere van het joodse lichtjesfeest Chanoeka. Dit feest wordt gevierd om de herinwijding van de tempel in Jeruzalem door de Makkabeeen in het jaar 165 voor Christus te herdenken. Na de verwoesting van de tempel in het jaar 70 van de gewone jaartelling bleef Chanoeka als lichtfeest gehandhaafd. Foto ANP/Koen van Weel Beeld
Twee kaarsen branden dinsdag in een drie meter hoge menora op de Dam in Amsterdam ter ere van het joodse lichtjesfeest Chanoeka. Dit feest wordt gevierd om de herinwijding van de tempel in Jeruzalem door de Makkabeeen in het jaar 165 voor Christus te herdenken. Na de verwoesting van de tempel in het jaar 70 van de gewone jaartelling bleef Chanoeka als lichtfeest gehandhaafd. Foto ANP/Koen van Weel

DEN HAAG - Nederlanders zijn er tweede kerstdag in groten getale op uitgetrokken. Halverwege de middag stonden er dan ook dertig files, met een totale lengte van 100 kilometer. ''Dat is meer dan de afgelopen week bij elkaar'', aldus een woordvoerder van de de ANWB.

Druk was het vooral op de A2. Ook op de wegen rond de Veluwe was het met het mooie weer iets drukker dan anders.

Zoals gewoonlijk waren meubelboulevards in trek bij veel dagjesmensen. ''We dachten dat het gezien het mooie weer langzaam op gang zou komen maar het is hier gezellig druk'', aldus een woordvoerster van Woonmall Alexandrium III in Rotterdam rond half vier vrijdagmiddag. Op dat moment liepen ongeveer 10.000 mensen rond in het meubelcomplex, ongeveer evenveel als op een ''goede zondag'' aldus de zegsvrouw.

Ook attractieparken en dierenparken deden mede door het mooie winterweer goede zaken. In de Efteling in Kaatsheuvel was het vrijdagmiddag volgens een woordvoerster gezellig druk en waren er meer mensen dan normaal. Hoeveel gasten het pretpark precies mocht begroeten hield de zegsvrouw evenwel voor zich. ''Het is op tweede kersdag altijd ietsjes drukker en nu met dat mooie weer is dat zeker ook zo.''

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam had het heel druk. Volgens een woordvoerder waren er veel meer mensen dan vorig jaar met kerst. De diergaarde trok ongeveer 12.000 bezoekers. Vorig jaar passeerden achtduizend mensen de toegangspoort op tweede kerstdag.

Veel bezoekers waren ook voor de 5 kilometer lange kunstijsbaan FlevOnice bij Biddinghuizen. Volgens eigenaar Roel Ketelaar waren er minstens vijfduizend mensen op de been. ''Lange slierten van mensen bewegen zich over het ijs. Mensen moeten soms even wachten voordat ze kunnen schaatsen'', zegt Ketelaar verwonderd. De aangekondigde vorst en het mooie weer doen het kriebelen bij de schaatsliefhebbers. Ook op eerste kerstdag was het al druk bij FlevOnice, toen bonden circa tweeduizend mensen de schaatsen onder. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden