Nederland telt nu 125.000 veteranen

Veteranen zijn zaterdagochtend al vroeg aanwezig op de publieksmanifestatie Veteranendag op het Malieveld in Den Haag. Foto ANP

DEN HAAG - Zaterdag wordt voor de vijfde maal de landelijke Veteranendag in Den Haag gehouden. De dag is bedoeld om waardering te betonen aan voormalige en nog actieve militairen die op missie zijn geweest. De dag is voortaan een officiële vlagdag. Een paar feiten.

AANTAL: Nederland telt ruim 125.000 nog in leven zijnde veteranen. Officieel zijn dat militairen die ooit op een missie waren en inmiddels de actieve dienst hebben verlaten. Daarin zijn niet meegeteld de militairen die ook zijn uitgezonden maar nog steeds in dienst zijn.

OUD/JONG: Oude veteranen dienden tijdens de Tweede Wereldoorlog (van wie tienduizend nog leven), in voormalig Nederlands-Indië (45.000) , Nieuw-Guinea (17.000) of Korea (1500). Jonge veteranen (52.000) waren actief in Libanon en onder meer in voormalig Joegoslavië, Irak, Afrika en Afghanistan. Het aantal veteranen neemt door sterfte de komende jaren nog af, maar stijgt daarna door de huidige missies.

POSTACTIEVEN: honderdduizenden Nederlandse militairen die tijdens de Koude Oorlog (1949 tot pakweg 1990) hebben gediend maar niet zijn uitgezonden, hebben geen veteranenstatus. Maar door de vijandige verhoudingen tussen oost en west moesten de troepen altijd geoefend en paraat zijn. Defensie probeert deze postactieven meer te betrekken bij activiteiten van veteranen.

KOSTEN: Defensie is dit jaar bijna 10,5 miljoen euro kwijt aan zaken die met veteranen te maken hebben. Het gaat onder meer om de ondersteuning van Veteranendag (2,2 miljoen), subsidies aan het Veteraneninstituut (5,2 miljoen) en andere stichtingen, onderzoeken en projecten.

ANJERS: Het Comité Nederlandse Veteranendag deelt zaterdag 15.000 anjers uit onder veteranen en burgers. De witte anjer is sinds 2007 het symbool voor de waardering en erkenning van Nederlandse veteranen. De anjer was tientallen jaren het handelsmerk van prins Bernhard.

VIERING: Naast de Veteranendag organiseren dit jaar naar verwachting driehonderd gemeenten nog zelf activiteiten voor veteranen binnen hun gemeente. Vorig jaar waren dat er 214. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden