Nederland tapte zelf 1,8 miljoen telefoontjes

Niet de Amerikanen, maar Nederlandse veiligheidsdiensten tapten eind 2012, begin 2013 1,8 miljoen 'metadata' aan satelliettelefonie en radioverkeer. Dat blijkt uit een brief van de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) aan de Tweede Kamer.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Beeld anp
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.Beeld anp

Volgens een woordvoerder van Plasterk gaat het nadrukkelijk niet om gesprekken of sms'jes tussen Nederlandse mobiele telefoontjes. Dat is 'kabelgebonden' communicatie, omdat het mobiele telefoonverkeer via zendmasten verloopt. Bij 'niet-kabelgebonden' communicatie moet onder meer gedacht worden aan gesprekken, berichten of mail via satelliettelefoons of via radioverkeer. De inhoud van die gesprekken is niet afgetapt. Het verzamelen van de data moet patronen in beeld brengen: wie belt met wie en hoe vaak.

Militaire missie
De berichten zijn onderschept door de Nationale Sigint Organisatie (NSO) en 'verzameld in het kader van terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland'. Dat kan zijn geweest ter voorbereiding op de Nederlandse militaire missie naar Mali. Het onderscheppen is gebeurd 'in het kader van de wettelijke taakuitoefening', aldus de ministers.

De onthulling over het, naar nu dus blijkt vermeende, aftappen door de Amerikanen, leidde tot grote verontwaardiging in politiek Den Haag. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) stelde dat hij snel afspraken wilde maken met de Verenigde Staten over de activiteiten van de Amerikaanse spionagedienst NSA, voor zover die Nederland of Nederlanders treffen. Kamerleden noemden de spionage onacceptabel en eisten dat de Amerikanen alle gegevens zouden weggooien.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Beeld ANP
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden