Nederland stuurt noodhulp naar dreigend Slovenië

Nederland heeft honderd veldbedden, tien lichtmasten en beschermende kleding voor 1500 mensen naar Slovenië gestuurd. Dat land gaf afgelopen week aan noodsteun nodig te hebben bij de opvang van duizenden vluchtelingen. De Sloveense premier drong tijdens het Balkanoverleg met dreigende taal aan op een oplossing.

null Beeld afp
Beeld afp

De spullen zijn inmiddels gearriveerd, zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) zondag in Brussel voorafgaand aan Europees topoverleg. Regeringsleiders van tien landen langs de zogenoemde westelijke Balkanroute zijn daar bijeen om afspraken te maken om de migratiestroom in goede banen te leiden.

In de conceptverklaring van het topoverleg staat dat nog voor woensdag vierhonderd grenswachten naar de Balkan en Zuidoost-Europa worden gestuurd om de crisis onder controle te krijgen. Nederland is 'in principe bereid' hier een extra bijdrage aan te leveren, zei Dijkhoff.

Meer hulp mogelijk
"Als er meer gevraagd wordt zullen we altijd kijken of dat nodig is. Maar we leveren meestal al bovengemiddeld", aldus Dijkhoff. "Het zal niet aan ons liggen, maar je moet niet steeds als eerste roepen: wij lossen het wel weer op."

De landen langs de route moeten vluchtelingen niet langer klakkeloos doorlaten naar buurlanden, zo staat verder in de conceptverklaring. Ook moeten ze om hulp vragen als ze de aantallen vluchtelingen niet aankunnen.

"Dan zullen we praktisch helpen", aldus Dijkhoff. "Het zijn ook onze buitengrenzen, Dus we hebben er alle belang bij dat die beter gecontroleerd worden. Of je registreert mensen of je laat ze niet door."

Uiteenvallen
De Duitse bondskanselier Angela Merkel riep de deelnemende landen op tot nauwe samenwerking. "Het is een gezamenlijke opgave."

Of de Balkanleiders instemmen met de Europese voorstellen moet nog blijken. De Kroatische premier Zoran Milanovic was erg sceptisch en zei dat het probleem ligt bij Turkije en Griekenland, waar de meeste vluchtelingen als eerste langskomen.

De Griekse premier Alexis Tsipras zei juist dat het erg moeilijk zal worden om een oplossing te vinden, omdat Turkije niet is uitgenodigd.
Zijn Sloveense collega Miro Cerar sprak dreigende taal. "Als vandaag geen grote beslissingen worden genomen, dan valt de Europese Unie de komende dagen uit elkaar."

Hongarije, dat zijn grenzen met Kroatië en Servië heeft gesloten, ziet sindsdien weinig vluchtelingen meer op zijn grondgebied komen. Premier Viktor Orbán zei dan ook dat hij alleen als waarnemer aanwezig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden