Update

Nederland stuurt militairen naar Afghanistan

Nederland doet vanaf volgend jaar met maximaal honderd militairen mee aan een nieuwe missie in Afghanistan. Dat heeft het kabinet vandaag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederlandse soldaten met Afghaanse politieagenten in Kunduz in 2013. Beeld AFP
Nederlandse soldaten met Afghaanse politieagenten in Kunduz in 2013.Beeld AFP

Het gaat om een bijdrage aan de internationale missie Resolute Support van de NAVO. De nieuwe missie richt zich op de training, advisering en assisteren van het hogere kader van leger en politie. De Nederlanders, onder wie trainers, medisch personeel, een transport- en beveiligingseenheid en een logistieke groep, worden bij de noordelijke stad Mazar-e-Sharif gestationeerd.

Mazar-e-Sharif is bekend terrein voor Nederlandse militairen: in de afgelopen drie jaar waren daar Nederlandse F-16's actief vanaf de luchthaven om de internationale troepenmacht in Afghanistan te beschermen. Duitsland heeft in die regio de leiding over de NAVO-missie.

Sinds 2002 in Afghanistan
Nederland is sinds 2002 actief in Afghanistan. Eerst in de provincies Uruzgan en Kunduz. Op dit moment werken er nog militairen op hoofdkwartieren in Afghanistan voor de NAVO-missie ISAF en de Europese politiemissie EUPOL. Zij blijven actief in hun staffuncties in Kabul. Daarnaast is een detachement bezig met het terugbrengen van materieel uit Mazar-e-Sharif.

De nieuwe missie begint op 1 januari 2015 en duurt twee jaar. Het doel is een 'professioneel en zelfredzaam veiligheidsapparaat' in Afghanistan achterlaten 'dat ook op lange termijn in staat is de veiligheid te handhaven en blijvend weerstand te bieden aan de opstandelingen'. Afghanistan is vanaf volgend jaar zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in het land.

Bijdrage Nederland nu officieel
In juni schreef de Volkskrant al op basis van bronnen in Den Haag en Brussel dat Nederland en andere westerse landen een nieuwe militaire missie in Afghanistan voorbereiden 'om te voorkomen dat het land net als Irak ten prooi valt aan islamitische extremisten'. De deelname van Nederland aan Resolute Support is met de brief aan de Tweede Kamer officieel.

De bijdrage waarover het kabinet nu een besluit heeft genomen, geldt voor 2015. Over de inzet in 2016 wordt de Kamer in het najaar geïnformeerd. Voorwaarde is nog wel dat de nieuwe Afghaanse president overeenkomsten tussen Afghanistan en de Verenigde Staten en tussen Afghanistan en de NAVO over de missie ondertekent.

De nieuwe Nederlandse bijdrage is volgens het kabinet 'bescheiden van aard', maar ons land is daarmee wel 'kwantitatief en kwalitatief voldoende vertegenwoordigd in de kern van de missie'. Behalve Nederland hebben 27 andere NAVO-landen en elf partnerlanden een bijdrage toegezegd.

Kamer is positief
Een meerderheid in de Tweede Kamer staat open voor de nieuwe, beperkte Nederlandse militaire missie in Afghanistan. Maar de partijen willen het kabinetsbesluit erover eerst goed bestuderen voordat ze een definitief oordeel geven.

Regeringspartij VVD begrijpt dat er in het verlengde van internationale afspraken over de toekomstige strategie voor Afghanistan van Nederland een bijdrage mag worden verwacht. De liberale fractie zal de brief van het kabinet over de nieuwe missie zorgvuldig toetsen. 'Zodra deze afweging is gemaakt, zullen wij ons eindoordeel geven', zei Kamerlid Han ten Broeke vandaag.

Cruciale voorwaarde voor een nieuwe missie is volgens hem wel dat eerst de veiligheidsakkoorden tussen de Verenigde Staten, de NAVO en Afghanistan worden getekend. Het kabinet stelt die voorwaarde ook.

Coalitiegenoot PvdA staat 'met een open houding' tegenover een Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie. De fractie zal de brief van het kabinet nu eerst zorgvuldig bestuderen, aldus Kamerlid Michiel Servaes.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden