Update

Nederland stopt hulp Oeganda om antihomowet

De Nederlandse hulp aan de Oegandese overheid is opgeschort. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) heeft dat vandaag besloten nadat de Oegandese president Yoweri Museveni een antihomowet heeft bekrachtigd, zo maakten Ploumen en minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) bekend.

Leerlingen van scholen in Oeganda vieren het tekenen van de antihomowet bij een bijeenkomst georganiseerd door een christelijke organisatie.Beeld ap

Timmermans liet weten 'zeer teleurgesteld' te zijn dat de president zijn handtekening heeft gezet onder deze wet. 'Internationale druk heeft hem helaas niet weerhouden. Dit is een slechte dag voor de mensenrechten in Oeganda', aldus Timmermans, die gaat voorstellen om internationaal, bijvoorbeeld in Europees verband, maatregelen te treffen. Volgens hem stemt de wet niet overeen met internationale mensenrechtenverdragen waar ook Oeganda voor heeft getekend.

Acceptatie van de antihomowet heeft dan ook consequenties voor de Nederlandse relatie met de Oegandese overheid, aldus Timmermans.
Jaarlijks gaat er ongeveer 23 miljoen euro naar Oeganda; daarvan gaat 7 miljoen euro naar een fonds om de justitiële sector (onder meer mensenrechtentraining voor politie, scholing voor gevangenen en het opzetten van interne inspectiediensten). Die 7 miljoen wordt nu stopgezet. Wel blijft gewoon geld gaan naar onder meer initiatieven om de mensenrechten te verbeteren en voedselprojecten van maatschappelijke organisaties in Oeganda, aldus Ploumen.

Jaarlijks 23 miljoen
Jaarlijks gaat er ongeveer 23 miljoen euro naar Oeganda; daarvan gaat 7 miljoen euro naar een fonds om de justitiële sector (onder meer mensenrechtentraining voor politie, scholing voor gevangenen en het opzetten van interne inspectiediensten). Die 7 miljoen wordt nu stopgezet. Wel blijft gewoon geld gaan naar onder meer initiatieven om de mensenrechten te verbeteren en voedselprojecten van maatschappelijke organisaties in Oeganda, zei Ploumen.

ChristenUnie, D66, PvdA, SP, CDA en GroenLinks in de Tweede Kamer vroegen Timmermans en Ploumen maandag om een snelle reactie. Sjoerd Sjoerdsma (D66) vindt het terecht dat de Nederlandse hulp is opgeschort nu deze 'afschuwelijk wet' is bekrachtigd. 'Maar het zou wel goed zijn als dat geld zou worden ingezet voor lokale projecten om de mensenrechten te verbeteren.' Ook Joël Voordewind (ChristenUnie) is tevreden. 'Eindelijk, wij hebben daar al jaren op aangedrongen wegens de corruptie in het land. Daarom stopten ook de EU eerder al de hulp, het is goed dat wij dat nu ook doen. Dit geld kan beter naar particuliere organisaties die zich bezighouden met ontwikkelingssamenwerking en de mensenrechten.'

VS herziet band
De Verenigde Staten zijn 'diep teleurgesteld' dat de Oegandese president de wet heeft getekend. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vandaag laten weten in een verklaring.

De VS gaat de betrekkingen met het land herzien, waaronder de hulpgelden die Washington overmaakt naar het Afrikaanse land. Dat geld gaat voor een groot deel naar de strijd tegen hiv/aids.

De VS noemt de Ugandese antihomowet een gevaarlijk stap terug in het beschermen van de mensenrechten.

John Kerry, vorige week in Parijs.Beeld ap

Tot veertien jaar cel
Onder de vandaag bekrachtigde wet kan iedereen die zich in Oeganda 'herhaaldelijk schuldig maakt' aan 'homoseksuele activiteiten' veertien jaar tot levenslang gevangenisstraf krijgen.

Oorspronkelijk wilde het Oegandese parlement in de wet opnemen dat op sommige homoseksuele handelingen de doodstraf zou komen te staan. Dit werd na internationale kritiek afgezwakt. Homoseksualiteit is al verboden in Oeganda.

Het Oegandese parlement nam de wet in december aan en deze moest alleen nog door de president worden getekend. Museveni zei een maand geleden dat hij de wet niet zou tekenen, maar kwam later op dit besluit terug. Oegandese wetenschappers hebben volgens Museveni aangetoond dat homoseksualiteit niet genetisch is bepaald. Als westerse wetenschappers hem het tegendeel kunnen bewijzen, wil hij eventueel op zijn besluit terugkomen.

De Oegandese president Museveni tekent de antihomowet van het land, vandaag.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden