Nederland steunt ebola-landen financieel bij wederopbouw

Nederland draagt 5 miljoen euro bij aan een investeringsfonds dat het economisch herstel in de door ebola getroffen landen moet bevorderen. Dat maakte minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel) gisteren bekend in Washington.

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel) in Washington. Beeld getty
Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel) in Washington.Beeld getty

Nederland is na Rusland, Japan, Noorwegen en Denemarken het vijfde land dat deelneemt aan het fonds van de Wereldbank. De middelen uit het zogeheten Ebola Recovery and Reconstruction Trust Fund worden ingezet voor het herstel van de economie in Sierra Leone, Liberia en Guinee, de landen die de afgelopen maanden hard zijn geraakt door de ebola-epidemie.

Het geld staat los van de 650 miljoen dollar aan extra leningen en giften dat de Wereldbank eerder deze week aankondigde. Ploumen gaf verder aan dat Nederland in juli een handelsmissie naar de getroffen landen organiseert en dat er in het najaar een internationale donorconferentie in Nederland volgt.

Ploumen deed de toezeggingen bij de voorjaarsvergaderingen van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Bij de Wereldbank stonden die bijeenkomsten vooral in het teken van de financiering van de strijd tegen armoede.

Transparante belastingheffing
Daarbij wordt ernaar gestreefd om ontwikkelingslanden zelf meer verantwoordelijkheid te laten dragen bij het financieren van hun ontwikkeling. Zo zouden zij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het doel van de Wereldbank om extreme armoede voor 2030 uit de wereld te helpen.

Nederland zet op dit vlak vooral in op de versterking van belastingdiensten in ontwikkelingslanden. Daarvoor worden onder meer experts van de Nederlandse fiscus ingezet. 'We moeten landen in staat stellen zelf belasting te heffen en die middelen op een transparante manier om te zetten in diensten. Een dollar die daarin wordt geïnvesteerd levert vaak uiteindelijk het tienvoudige op', aldus Ploumen.

Hierbij streeft Nederland ook naar een eerlijker belastingstelsel in internationaal verband, legde de minister uit. De komende tijd worden daarom ruim twintig belastingverdragen die met andere landen zijn gesloten onder de loep genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden