Column

NEDERLAND STEUNDE JIHADISTEN IN SYRIË!

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Hebt u ook nog zo'n vertrouwen in de politiek?

Nederland steunde jihadisten in Syrië.

Ik hoop dat de eindredacteur me toestaat dat ik het nog een keer opschrijf, maar dan in ­kapitalen: NEDERLAND STEUNDE JIHADISTEN IN SYRIË!

Anders gesteld - het argument van de belastingbetaler: met mijn geld heb ik een terroristische organisatie niet ­bestreden, maar in het zadel geholpen.

(Ik zal er een mailtje over ­sturen naar mijn belasting­moraal. En ook één richting hemel naar Theo van Gogh, en wat zal die lachen!)

Cynisme is soms een instelling die je wordt opgedrongen.

En een gotspe moet je ­lachend verwelkomen als een vriend om wie je moet huilen, zei mijn moeder.

Dit is een achttienkaraats gotspe.

Het is alsof de gemeente ­Amsterdam wat leden van de mocromaffia heeft gesubsidieerd voor het plegen van ­enkele liquidaties.

En dan zegt de mocromaffia: "We hebben van de gemeente de auto's gekregen, bivak­mutsen, telefoontjes en een kalasjnikov."

Iedereen vraagt zich af: hoe kan dit?

Ach, we gaan eerst zien dat zogenaamd niemand hiervoor verantwoordelijk was, dat niemand er iets aan kon doen, dat ze zich door de besten hebben laten voorlichten, kortom: de smoezenmachine moet overuren draaien.

En de regering zou er goed aan doen nog een extra smoezenmachine te ­kopen. Vijf ministers waren verantwoordelijk en zouden zelfs voor het gerecht gesleept kunnen worden, maar ze ­zullen eerder salarisverhoging krijgen dan tralies zien.

Ik vermoed dat er een paar redenen zijn waarom Nederland die jihadisten steunde.

We zijn het brave hondje in de internationale politiek.

Een circushondje. We kunnen leuke kunstjes doen, maar luisteren altijd naar de baas. Wanneer Amerika zegt: 'Steun die en die', dan doen we dat. Vraag: waarom kijken de ­betreffende instanties dan niet verder of het wel deugt?

Dat komt omdat wij, als wij menen goed te doen, tevens denken het gelijk, de rechtvaardigheid, het juiste - noem het maar zoals je wilt - aan ­onze kant te hebben.

"We ­helpen die mensen, die kunnen dan toch niet slecht zijn?" We achten ons eigen oordeel heilig en heiligheid maakt blind. Aldus verdrinken we in onze eigen naïviteit.

Met hoeveel? Met miljoenen.

De cellen van IS-strijders die gevangen zitten, moeten worden geopend, want hoe kun je iets strafbaars hebben gedaan als je groep werd gesteund door de Nederlandse staat?

Zo heb ik straks voor de vrijheid van de jihadist betaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden