Update

Nederland stelt zaak Saudische journalist aan de orde

De Nederlandse mensenrechtenambassadeur stelt de zaak van de Saudische journalist Hamza Kashgari aan de orde in Saudi-Arabië. De man hangt daar mogelijk de doodstraf boven het hoofd nadat hij op Twitter kritiek had geuit op de profeet Mohammed.

ANP
De Facebookpagina 'Het Saudische volk eist de executie van Hamza Kashgari', met meer dan 17.000 leden Beeld
De Facebookpagina 'Het Saudische volk eist de executie van Hamza Kashgari', met meer dan 17.000 leden

Nederland heeft samen met andere EU-landen opgeroepen om protest aan te tekenen bij de Saudische autoriteiten, liet een woordvoerder van minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) vandaag weten. Rosenthal zegt verontrust te zijn over het lot van de journalist. Mensenrechtenambassadeur Lionel Veer was al op dienstreis in Saudi-Arabië en zal de kwestie nu in diplomatiek overleg aan de orde stellen.

Kashgari was zijn land ontvlucht, maar werd vanuit Maleisië teruggestuurd. Op aandringen van Nederland had de EU er bij Maleisië op aangedrongen dat niet te doen.

De PvdA en PVV hadden Rosenthal al opgeroepen zijn best te doen om Kashgari vrij te krijgen en te pleiten voor ontslag van rechtsvervolging. Mocht Saudi-Arabië daar geen gehoor aan geven, dan zou Nederland de man asiel kunnen aanbieden, vindt de PvdA.

De PVV wil dat de minister de Saudische ambassadeur op het matje roept en eist dat de journalist meteen vrijkomt. De partij wil van minister Ivo Opstelten (Justitie) weten wat de vermeende rol van Interpol is geweest bij het terugsturen van Kashgari. De man zou in Maleisië zijn aangehouden na een waarschuwingsbericht van de internationale politieorganisatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden