Update

Nederland staat stil bij oorlogsslachtoffers

De Koninklijke familie loopt naar het monument op de Dam iets voor 8 uur en de twee minuten stilte. Foto ANP

Nederland heeft woensdagavond om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen om de oorlogsslachtoffers te herdenken van de Tweede Wereldoorlog en daarna. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima woonden zoals ieder jaar de nationale herdenking op de Dam in Amsterdam bij.

De herdenking verliep zonder incidenten. Wel hield de politie in de aanloop naar de herdenking twaalf mensen aan in Amsterdam voor kleine feiten zoals baldadigheid en openbare dronkenschap. De hoofdstad had in samenspraak met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) extra veiligheidsmaatregelen getroffen om alles in goede orde te laten verlopen. Dit was besloten naar aanleiding van de paniek die vorig jaar ontstond, toen tijdens de twee minuten stilte een man vanuit het niets luidkeels begon te schreeuwen. De mensenmenigte begon te rennen, waardoor ruim zestig aanwezigen gewond raakten.

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet hield na de herdenking een toespraak. ,,Oorlog heeft een lange schaduw. Wij zijn nabestaanden, ook als we niet zelf getroffen zijn. Zo is het 4 mei voor iedere Nederlander.''

Voorafgaand aan de nationale herdenking hield schrijver Willem Jan Otten in de Nieuwe Kerk in de hoofdstad de 4 meivoordracht. Otten zei dat zijn moeder, anders dan veel andere nabestaanden van de oorlog, altijd veel sprak over de die periode. ,,Niet de honger, niet de ziektes, niet de vrijheidsberoving, niet het creperen was zo moeilijk om te herinneren, maar de ontreddering'', zei zij tegen haar zoon. In de Nieuwe Kerk klonk ook muziek.

In Culemborg sprak woensdag bij de dodenherdenking Grimbert Rost van Tonningen, zoon van NSB'ers Meinoud Rost van Tonningen en diens vrouw Florrie Rost van Tonningen.

Rost Van Tonningen betuigde zijn ,,intense medeleven met de meer dan 100.000 Nederlandse Joodse slachtoffers, die vaak op beestachtige wijze zijn vermoord''. In zijn toespraak zei de zoon van NSB-ouders ook te snappen dat mensen moeite hebben met zijn aanwezigheid. Toch vroeg hij begrip en barmhartigheid voor onschuldige NSB-nazaten die ,,door groepsgedrag al ruim zestig jaar buitengesloten zijn''.

Op veel andere plaatsen in Nederland waren ook herdenkingen, zoals op de voormalige fusilladeplaats Waalsdorpervlakte in Den Haag, in de voormalige kampen Amersfoort en Westerbork, op militaire begraafplaatsen en op de Grebbeberg bij Rhenen, waar in mei 1940 hevig werd gevochten. Ook deze bijeenkomsten verliepen rustig.

Eerder op woensdag legden politici een krans in de hal van de Tweede Kamer bij het nationaal monument Erelijst van Gevallenen. Voorzitter Uri Coronel en doelman Maarten Stekelenburg van Ajax legden een krans bij de sportherdenking in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Nederlanders waren niet alleen stil bij officiële plechtigheden. Bussen, trams, auto's en treinen stonden waar mogelijk stil voor de dodenherdenking. Ook het luchtverkeer op de Nederlandse vliegvelden nam een stilte in acht. Anno 2011 kunnen Nederlanders ook digitaal stilstaan bij oorlogsslachtoffers. Een voorbeeld waren de ruim 500.000 Hyvers die een virtuele vrijheidsfakkel aan hun profiel toevoegden. (ANP)

De herdenking op de Dam, vanavond in Amsterdam. Foto Twitpic/Fabjz
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden