Nederland sluit ambassade in Syrië

De Nederlandse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus gaat binnen enkele dagen dicht. Dat heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vandaag aangekondigd.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague met zijn Nederlandse ambtgenoot Uri Rosenthal. Beeld ap
De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague met zijn Nederlandse ambtgenoot Uri Rosenthal.Beeld ap

Hij sluit de ambassade om veiligheidsredenen, maar ook om daarmee zijn afschuw uit te spreken over het aanhoudende geweld van het Syrische regime tegen burgers. Rosenthal maakte dat op zijn ministerie bekend nadat hij daar leden van drie Syrische oppositiegroepen had ontmoet.

Ruim een maand geleden riep de minister de Nederlandse ambassadeur in Syrië al terug naar Nederland voor overleg. Ook werd de Syrische ambassadeur, die vanuit Brussel werkt, op het matje geroepen in Den Haag. Hem is toen onder meer gezegd dat de Syrische president Bashar al-Assad moet opstappen.

De sluiting van de ambassade is een belangrijk signaal ,'dat het zo niet langer kan doorgaan', stelde Khalil al-Haj Saleh namens de oppositiegroepen. Hij wees erop dat diplomaten in Damascus amper meer hun werk kunnen doen. In Syrië verblijven nog ongeveer 190 Nederlanders.

Nederland geeft financiële en technische hulp aan de Syrische oppositie, zodat die met laptops en communicatieapparatuur bijvoorbeeld toegang tot internet kunnen krijgen. Volgens de oppositieleden is dat van belang om te kunnen laten zien wat er aan de hand is in Syrië.

'Nederland steunt de Syrische oppositie en blijft de Syrische oppositie steunen', zei Rosenthal. Hij riep de oppositiepartijen opnieuw op tot eenheid. Drie prominente leden van de overkoepelende Syrische Nationale Raad (SNC) verlieten de belangrijke oppositiebeweging dinsdag. Zij verwijten de SNC onder meer gebrek aan transparantie.

De minister beloofde de oppositie zoveel mogelijk te steunen. Hij wil dat bereiken door vergaande sancties tegen regime van Assad en het geven van humanitaire steun waar mogelijk. Verder zet hij zich in voor de steun en bescherming van overlopers naar de oppositie, zoals militairen en diplomaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden