Nederland schond regels bij 'bed, bad, brood'

Nederland heeft Europese regels overtreden bij de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dergelijke volwassenen zonder papieren hebben recht op voedsel, kleding en onderdak (bed, bad en brood).

null Beeld anp
Beeld anp

Dat blijkt uit een uitspraak van het zogenoemde Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa in Straatsburg vandaag. Deze uitspraak is niet bindend voor de Nederlandse regering. Het comité boog zich over de felle kritiek van het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) op de Nederlandse opvang voor vreemdelingen zonder legale status.

Het onafhankelijke ECSR controleert de naleving van het Europees Sociaal Handvest, een verdrag over mensenrechten dat is opgesteld door de Raad van Europa. Nederland redeneerde vorig jaar dat dat handvest niet geldt voor personen die illegaal op Nederlands grondgebied verblijven. Maar de ECSR vindt van wel.

Vluchtgarage
De gemeente Amsterdam stelt 'bed, bad en brood' al beschikbaar voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De mensen die tot voor kort in de Vluchtgarage verbleven is de voorziening bijvoorbeeld aangeboden, maar een deel van de groep weigert er gebruik van te maken.

De kosten die een gemeente maakt voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers worden momenteel gedragen door het rijk. Op basis van de uitspraak van de Raad van Europa moet de regering nu bepalen of dit zo blijft, of dat gemeenten de opvang in de toekomst zelf moeten betalen.

De top van de regeringscoalitie van VVD en PvdA overlegt hier vandaag in het Torentje van premier Mark Rutte over. VVD en PvdA staan in dit dossier lijnrecht tegenover elkaar. De PvdA wil dat uitgeprocedeerde asielzoekers zonder papieren, die illegaal in Nederland verblijven, voedsel, kleding en onderdak (bed, bad en brood) krijgen. De VVD voelt daar niet voor. In het Torentje van Rutte werken ze verder aan een compromis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden