Update

'Nederland schendt regels met terugkeerhuis in Afghanistan'

Als Nederland een 'terugkeerhuis' voor jonge, uitgeprocedeerde asielzoekers opricht in Afghanistan, schendt ons land het VN-Kinderrechtenverdrag. Dat staat in een rapport van Unicef Nederland dat vanmiddag in Den Haag wordt gepresenteerd. De VN-organisatie ziet niets in het beleid van minister Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) om alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) op te vangen in dergelijke huizen in hun land van herkomst.

Minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel. Beeld ANP
Minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel.Beeld ANP

Terugkeerhuizen zijn er al in Luanda (Angola) en Kinshasa (Democratische Republiek Congo). De Nederlandse regering werkt daarbij samen met regeringen van Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Goede en veilige opvang is een voorwaarde, maar volgens Unicef kan de overheid die garantie in bijvoorbeeld de Afghaanse hoofdstad Kabul niet geven.

Vliegtuigtrap
Een woordvoerder van Leers noemt de huizen in Luanda en Kinshasa 'in alle opzichten veilige en adequate opvang'. Maar er wordt volgens hem weinig gebruik van gemaakt. 'Vaak stond er al familie onderaan de vliegtuigtrap om de ama's op te vangen.' De minderjarige asielzoekers zijn in Nederland dan wel alleenstaand, in hun land van herkomst hebben ze vaak ouders of verdere familie. 'Is er geen familie, dan biedt het terugkeerhuis uitkomst.'

Unicef vindt het zorgwekkend dat de bescherming van een zeer kwetsbare groep kinderen zo tekortschiet. 'Terugkeer zou pas moeten kunnen plaatsvinden als formeel is vastgesteld dat dit in het belang van het kind is en nadat alle alternatieve zorgmogelijkheden voor het kind zijn onderzocht en ongeschikt bevonden.'

Het is volgens de VN-organisatie zeer de vraag of terugkeer van alleenstaande kinderen naar Afghanistan momenteel in het belang kàn zijn van een kind, gezien het aanhoudende conflict, de hieruit voortvloeiende zorgwekkende veiligheidssituatie en het effect hiervan op kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden