Nederland passeert grens van 17 miljoen inwoners

Nederland passeert maandag de grens van 17 miljoen inwoners. Dat zijn er een miljoen meer vergeleken met vijftien jaar geleden, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

null Beeld anp
Beeld anp

Wie de 17 miljoenste Nederlander is, is niet bekend. Dat komt doordat het statistiekbureau de namen niet krijgt. Het inwonertal gaat uit van de mensen die in Nederland staan ingeschreven.

Het gaat om Nederlandse staatsburgers, maar ook om buitenlandse werknemers, om vluchtelingen met een verblijfsvergunning en om asielzoekers die hier minstens zes maanden wonen, maar nog in de procedure zitten. Nieuwe asielzoekers en illegalen zijn niet meegerekend.

Grote stad
De miljoen inwoners die er in de afgelopen vijftien jaar bijkwamen zijn volgens het CBS vooral terechtgekomen in de Randstad. Amsterdam kreeg er met bijna 100.000 in die periode de meeste inwoners bij, gevolgd door Utrecht, Den Haag en Almere. In Rotterdam was de bevolkingsgroei (20.000 extra inwoners) betrekkelijk klein.

In veel grote steden vindt een omslag plaats. Zo vertrekken er voor het eerst sinds de kredietcrisis meer mensen uit Amsterdam naar andere plaatsen in Nederland, dan dat er vanuit de provincie naar de stad toekomen.

De omslag vindt plaats in alle vier de grote steden, met uitzondering van Rotterdam, waar juist steeds meer mensen naartoe verhuizen. Volgens het CBS zijn vorig jaar ruim 39.000 mensen verhuisd van Amsterdam naar een andere plaats in Nederland. Dat zijn er 4.000 meer dan in 2014 en bijna 10.000 meer dan in 2013. Het aantal mensen dat vanuit andere gemeenten in Amsterdam kwam wonen steeg ook, maar niet zo sterk.

906.000 Amsterdammers
Amsterdam groeit nog wel, maar alleen nog doordat mensen vanuit het buitenland naar de stad trekken. Behalve om expats gaat het daarbij ook om statushouders. De sterke groei van de stad zal nog wel even aanhouden, zo voorspelt de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de gemeente. In 2025 zijn er naar verwachting 906.000 Amsterdammers.

OIS wijst niet alleen buitenlande migratie aan als oorzaak van de groei: ook dat er meer woningen gebouwd worden heeft invloed op de groei van de stad. Vorig jaar vestigde de woningbouwproductie in de stad een verpletterend record: bouwers in de stad namen 8.376 woningen in aanbouw.

Voor 2016 zijn twaalf locaties in de stad aangewezen voor mogelijke woningbouw. Vinden de projecten doorgang, dan kunnen in totaal 12.000 nieuwe woningen gerealiseerd worden. De helft daarvan bevindt zich in Noord en Oost. De sterkste groei van de bevolking wordt dan ook verwacht in die stadsdelen. Het centrum zal amper meer groeien, althans wat inwoners betreft.

Krimp
Volgens het CBS nam in 109 van de huidige 390 gemeenten het aantal inwoners af in de periode 2001-2016. De krimp was het grootst in de drie Zuid-Limburgse gemeenten Heerlen, Kerkrade en Sittard-Geleen. Maar ook in Zeeuws-Vlaanderen, de Achterhoek en delen van de drie noordelijke provincies daalde het aantal inwoners sterk.

Met het bereiken van de 17 miljoenste inwoner wonen er in ons land gemiddeld 504 mensen per vierkante kilometer landoppervlakte. In 2001 waren dat er nog 475.

Den Haag heeft de hoogste bevolkingsdichtheid. Daar wonen 6344 mensen per vierkante kilometer. In grote delen van de noordelijke provincies en in enkele Zeeuwse gemeenten hebben inwoners de meeste ruimte. In 22 gemeenten wonen minder dan 100 inwoners per vierkante kilometer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden