Nederland overweegt nieuwe stappen tegen Indonesië na executies

De diplomatieke druk op Indonesië om een einde te maken aan de golf executies neemt toe. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken gaf vandaag aan dat Nederland de mogelijkheid onderzoekt tot nieuwe stappen tegen Jakarta. De bewindsman krijgt bijval uit onder meer Duitsland, Australië en Brazilië.

Koenders vandaag in Brussel in overleg met zijn Duitse en Zweedse collega. Beeld epa
Koenders vandaag in Brussel in overleg met zijn Duitse en Zweedse collega.Beeld epa

Koenders sprak maandag in Brussel met zijn Europese collega's over de executies van afgelopen weekend. De Nederlander Ang Kiem Soei en de Braziliaan Marco Archer waren twee van de zes mensen die afgelopen weekeinde al ter dood werden gebracht. 'Het is niet goed. Het is zeer te betreuren', benadrukte Koenders nog eens vanuit België.

De EU had Indonesië vrijdag nog opgeroepen de executies niet uit te voeren. Jakarta besloot eind vorig jaar plotseling 64 ter dood veroordeelden om het leven te brengen.

De minister kreeg bijval van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. 'De doodstraf is een onmenselijke en wrede manier van straffen ongeacht wat de beschuldigde ten laste is gelegd', liet een woordvoerder weten. 'Indonesië heeft op veel punten een voortrekkersrol op zich genomen als het gaat om mensenrechten. We roepen daarom Jakarta op die rol ook ten aanzien van justitie en strafrecht te vervullen.'

Schaden

Ook Australië en Brazilië zetten zich in om de reeks te doen stoppen. Dilma Rousseff, de Braziliaanse president, heeft voorafgaand aan de executie van Archer gebeld met president Joko Widodo. Zij zei tegen hem dat het doorgaan van de executies de relaties tussen beide landen zou schaden. Brazilië blijft echter verwoede pogingen doen om een tweede Braziliaan vrij te krijgen. Premier Tony Abbott van Australië probeert hetzelfde voor twee landgenoten.

Koenders stelde dat Nederland al stevige stappen nam om Ang Kiem Soei vrij te krijgen. Hoewel dat niet het gewenste resultaat opleverde, hoopt Nederland succes te oogsten in de poging een tweede Nederlander vrij te krijgen. De ambassadeur in Indonesië werd teruggeroepen en de minister sprak zondag ook met de tijdelijk zaakgelastigde van Indonesië in Den Haag. Daar leek de regering in Jakarta maandag niet van onder de indruk. Elk land heeft volgens Indonesië het volste recht zijn gezant tijdelijk voor overleg terug te halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden