Opinie

'Nederland, neem nu stelling inzake Soedan'

Als het leger in Soedan het vertrouwen van de bevolking wil winnen, doet het er goed aan de afgezette president Omar al-Bashir uit te leveren, aldus Ahmed Abdushaam.

Het volk heeft nog geen vertrouwen in de legertop en de protesten hielden daarom afgelopen weekeinde aan. Beeld Reuters
Het volk heeft nog geen vertrouwen in de legertop en de protesten hielden daarom afgelopen weekeinde aan.Beeld Reuters

Sinds donderdag gaan de ontwikkelingen in Soedan in rap tempo. Het is bijna niet te geloven dat na vier maanden non-stop demonstreren er eindelijk een einde is gekomen aan het dertigjarige bewind van de Nationale Congrespartij. Het leger heeft de macht nu overgenomen. De loyaliteit van de leger­top voor de regeringspartij van Omar al-Bashir is echter diepgeworteld . Daarom wantrouwt het volk hen.

De nieuwe legertop probeert het vertrouwen van het volk te winnen door gehoor te geven aan zijn eisen. Ahmed Awad Ibn Auf sprak donderdag nog als minister van Defensie namens de Soedanese veiligheidsraad het volk toe, maar trad de volgende dag alweer af omdat de mensen hem niet accepteerden als leider. Begrijpelijk, want hij was de coördinator van de genocide in de regio Darfur.

Een eerste stap
Generaal Abdel Fattah al-Burhan heeft het leiderschap overgenomen van Ibn Auf. Hij schrapte de avondklok, beloofde alle gevangenen die door de noodtoestand vastzitten vrij te laten en ging ten slotte het gesprek aan met de oppositie om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Dit wordt gezien als een eerste stap in de richting van een stabiel, democratisch land.

Zaterdagavond heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de oppositie en al-Burhan. Het is mij nog niet duidelijk wat er met Omar al-Bashir gaat gebeuren. Niemand weet waar hij zich bevindt. Daarom vertrouw ik er ook niet op dat het leger de afgezette president aan het Internationaal Strafhof (ICC) zal overdragen.

Op 4 maart 2009 kondigde het strafhof aan al-Bashir te zullen vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in Darfur. Soedan liet destijds weten hem niet te zullen uitleveren. Nu hij is afgezet, kan de legertop hem wel aan het ICC overdragen.

Mijn contacten in Soedan vertellen me dat niemand eigenlijk gelooft in de legerleiding. Generaal al-Burhan gaf aan dat hij met zijn team het land wil stabiliseren en daarna verkiezingen wil laten uitschrijven. Maar ik geloof niet dat wat er nu in Soedan gaande is, een verandering inhoudt. In mijn ogen is het niets anders dan een stoelendans. Het leger is nu officieel aan de macht, maar op de achtergrond blijft de regeringspartij van al-Bashir de touwtjes in handen houden.

Genocide in Darfur
Misschien vergis ik me, maar als al-Bashir vastzit, waarom vertelt de legertop dan niet waar hij zit? En als al-Burhan belooft dat hij tegemoet wil komen aan de wil van het volk, waarom levert hij al-Bashir dan niet uit aan het Internationaal Strafhof? Soedan is medeondertekenaar van het ICC-verdrag.

Ahmed Abdushaam Beeld /
Ahmed AbdushaamBeeld /

En waarom maakt al-Burhan van generaal Mohamed Hamdan zijn vicepresident, terwijl iedereen weet dat zijn troepen verantwoordelijk waren voor de genocide in Darfur?

Het lijkt me nu het juiste moment voor de Europese Unie en Nederland om van zich te laten horen. Zij moeten duidelijk stelling nemen tegenover de huidige ontwikkelingen in Soedan en zich sterk maken voor de uitlevering van Omar al-Bashir en alle anderen die met de genocide in Darfur te maken hebben.

De legertop heeft namelijk gezegd dat het zich aan de internationale regels en wetten zal houden. Het leger zou dus gehoor moeten geven aan het verzoek om uitlevering van al-Bashir aan het Strafhof in Den Haag. Wil generaal al-Burhan laten zien dat hij het land wil stabiliseren en vertrouwen wil winnen, dan zou het uitleveren van Omar al-Bashir daar zeker een bijdrage aan leveren.

Ahmed Abdushaam, geboren in Soedan, woont sinds 2005 in Den Haag, waar hij fractievertegenwoordiger is voor GroenLinks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden