Nederland naar tribunaal om vrijlating Greenpeace-leden

Nederland stapt naar het Internationaal Zeerechttribunaal om onmiddellijke vrijlating van het schip Arctic Sunrise van Greenpeace en de 30 opvarenden te bewerkstelligen. Dat maakte minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maandag bekend.

Een sympathisant van de Nederlandse Greenpeace-activisten Mannes Ubels en Faiza Oulahsen tijdens een demonstratie in Groningen. Beeld anp
Een sympathisant van de Nederlandse Greenpeace-activisten Mannes Ubels en Faiza Oulahsen tijdens een demonstratie in Groningen.Beeld anp

Nederland begon over de zaak 2 weken geleden een arbitrageprocedure. Hangende deze procedure is Rusland gevraagd om schip en activisten direct vrij te laten. Omdat Rusland hier binnen twee weken geen gehoor aan heeft gegeven, kan Nederland het tribunaal in Hamburg nu via een spoedprocedure verzoeken dit de Russen op te dragen.

Waarschijnlijk is er binnen 2 à 3 weken een eerste zitting in Hamburg waarbij Nederland en Rusland hun visie op de kwestie geven. Het tribunaal velt binnen ongeveer een maand van nu een oordeel.

Nederland voor het eerst naar Zeerechttribunaal
De arbitrageprocedure loopt intussen gewoon door. Ook via andere diplomatieke wegen zal Timmermans blijven proberen de kwestie op te lossen, aldus zijn woordvoerder. Het is de eerste keer dat Nederland een dergelijk verzoek indient bij het Zeerechttribunaal.

Beschuldigd van piraterij
De Arctic Sunrise werd vorige maand na een actie bij een boorplatform bij Nova Zembla geënterd door de Russische autoriteiten. Het schip is daarna overgebracht naar Moermansk. De opvarenden, onder wie twee Nederlanders, worden beschuldigd van piraterij. Daar staat in Rusland maximaal 15 jaar gevangenisstraf op.

Nederland is overigens bereid de hele procedure in Hamburg te staken als de Russen bereid zijn de kwestie in nauw overleg met Nederland op te lossen. Maar Timmermans zal de procedure pas stoppen als het schip en de bemanning zijn vrijgelaten en vertrokken uit Rusland.

undefined

Greenpeace: Recht zal zegevieren
Greenpeace is 'heel blij' dat Nederland naar het Zeerechttribunaal stapt. 'We gaan ervan uit dat het recht zal zegevieren. Onze mensen zijn aangeklaagd voor piraterij. Daar is geen enkele sprake van. We hopen heel erg dat ze vrijkomen', zei een woordvoerster.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden