Update

Nederland na 18 jaar weer wereldkampioen bridge

De Nederlandse bridgers hebben zaterdag na 18 jaar de Bermuda Bowl, behorend bij de wereldtitel voor open teams, weer eens veroverd. In de finale versloeg Oranje de tweede ploeg van de Verenigde Staten overtuigend met 300-255.

null Beeld

De winnende equipe in Veldhoven, vooraf getipt als kanshebber, bestond uit Simon de Wijs, Ricco van Prooijen, Sjoert Brink, Bas Drijver, Bauke Muller en Louk Verhees.

Voor Muller was dit wereldkampioenschap, gevierd met meer dan duizend belangstellenden, bijzonder. Hij was er in 1993 in Chili ook al bij, als enige van de huidige ploeg. Een verrassing was zijn tweede titel al niet meer.

Nederland, met Anton Maas als coach en Eric Laurant als non-playing captain, nam in de derde sessie van de eindstrijd het initiatief over en stond dat niet meer af. De marge met de Amerikanen was al zeer ruim (291-208) na zeven van de acht zittingen. Het verlies in de laatste (9-40) deed dan ook geen pijn.

Een terechte overwinning, vond Laurant, en het resultaat van vele jaren noeste arbeid. 'We waren echt beter en speelden het hele toernooi al goed. Alle paren hebben af en toe wel een steekje laten vallen, maar overall was het simpelweg topbridge. Bridgen zonder fouten te maken kan niet, daarvoor is het spel te moeilijk. Volgens mij hebben wij de minste fouten gemaakt en de meeste dingen goed gedaan gedurende het toernooi. Dus ik vind dat we het verdienen. Vooraf hadden we zilver als een superprestatie gezien. Achteraf hadden we het als een tegenvaller ervaren.'

Favoriet Italië pakte het brons ten koste van USA 1: 167-69. In het vrouwentoernooi (Venice Cup) ging de titel naar Frankrijk door een zege op het verrassende Indonesië in de finale. Nederland, vertegenwoordigd door Jet Pasman, Anneke Simons, Bep Vriend, Carla Arnolds, Marion Michielsen en Laura Dekkers, eindigde voor eigen publiek als derde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden