'Nederland moet oppassen voor afwaardering'

Nederland is vrijdag de dans ontsprongen voor wat betreft onze kredietwaardigheid, maar dat mag geenszins opgevat worden als een teken om achterover te leunen. Dat zei Lex Hoogduin, hoogleraar Monetaire Economie aan de UvA, vandaag.

null Beeld

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verlaagde vrijdag de kredietwaardigheid van negen Europese landen, Nederland was daar niet bij. Wel blijft het vooruitzicht voor de draagkracht van Nederland op de lange termijn negatief. 'Dat blijft onderbelicht', aldus Hoogduin. 'S&P blijft de vinger aan de pols houden.' Dat het vooruitzicht negatief is, wil zeggen dat Nederland niet op korte termijn hoeft te vrezen voor de AAA-status, mits er niets geks gebeurt.

Waarschuwing
'Maar de lucht is niet helemaal blauw', waarschuwt Hoogduin, waarbij hij vooral doelt op de Nederlandse staatsschuld. 'We kunnen niet achterover leunen.' Het CPB becijferde eerder dat het Nederlandse begrotingstekort zou uitkomen op 4,5 procent, aanmerkelijk hoger dan wat er in Europees verband en in het regeerakkoord is afgesproken. 'Als Nederland niets aan dat tekort doet terwijl de landen om ons heen dat wel doen, dan daalt onze positie op de ranglijst', stelt Hoogduin. 'Ik zie de opmerkingen van S&P dan ook als een waarschuwing.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden