Nederland mag biometrische gegevens opslaan

Nederland mag vingerafdrukken vragen bij de aanvraag van een paspoort en mag bovendien deze zogeheten biometrische gegevens opslaan. Er zijn namelijk geen Europese regels hierover. Dit is een bevoegdheid van de lidstaten zelf, oordeelde het Europees Hof van Justitie vandaag.

null Beeld anp
Beeld anp

Het EU-hof was door de Raad van State gevraagd juridische uitleg te geven over de EU-regels met betrekking tot de opslag van vingerafdrukken.

De kwestie draait om de weigering van vier Nederlanders om bij de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart vingerafdrukken te geven. Volgens hen is de invoer en bewaring van biometrische gegevens 'een grove inbreuk op de lichamelijke integriteit en een beperking van het recht op de bescherming van privéleven'. De personen vrezen dat de opgeslagen gegevens (in de toekomst) worden gebruikt voor andere doeleinden dan waarvoor ze zijn verstrekt.

De Raad van State wilde onder meer weten of landen moeten waarborgen onder EU-recht dat de gegevens niet voor andere doeleinden worden gebruikt. Het EU-hof erkent dat dit risico kan optreden, maar zegt dat Europa hier niet over gaat.

Regels
Wel moeten de Europese regels voor de bescherming van persoonsgegevens worden gerespecteerd, die staan in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daar gaat het Europees Hof van Justitie in Luxemburg niet over, maar het Europees hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Het is nu aan de Raad van State om uitspraak te doen in de vier zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden