Nederland kwetsbaar voor Russische spionage

De Russische inlichtingendiensten zijn heimelijk zeer actief in Nederland. stelt de AIVD. Belangrijke doelwitten voor de Russische spionnen zijn de technisch-wetenschappelijke sector, de defensie-industrie en de energiesector.

Redactie
De AIVD reageert op de komst van de Russische president Poetin Beeld anp
De AIVD reageert op de komst van de Russische president PoetinBeeld anp

Verder constateert de AIVD dat Russische diensten 'interesse tonen in Nederlanders die een rol spelen binnen beleids- en besluitvormingsprocessen die raken aan Russische belangen'. De AIVD zegt al langer te waarschuwen voor de toegenomen belangstelling voor militair-technologische kennis van Russische zijde.

De Russische president Vladimir Poetin brengt maandag een bezoek aan ons land.

Nederland blijkt in toenemende mate een gewild spionage-object te zijn. Nederland is kwetsbaar voor spionage vanwege de open grenzen, de aanwezigheid van internationale organisaties en een groot aantal migrantengemeenschappen, stelt de AIVD in het jongste jaarverslag. 'Nederland is vanwege zijn open samenleving en internationale oriëntatie kwetsbaar voor spionage', aldus de dienst. De spionage is na de Koude Oorlog volgens een woordvoerder 'onverminderd doorgegaan'.

Ruslandkenner Marcel de Haas, als onderzoeker verbonden aan het instituut voor internationale betrekkingen Clingendael, onderschrijft de belangstelling van de Russen voor Nederlandse militaire technologie. De Russische wapenindustrie is volgens hem bezig met een inhaalslag. 'De Russische krijgsmacht beschikt over hopeloos verouderd materieel. Vandaar dat overal wordt gespioneerd om de nieuwste wapenkennis in handen te krijgen', aldus De Haas.

De berechting van twee Nederlanders, die deze week voor de rechter staan wegens spionage voor de Russen, noemt De Haas 'toeval'. Een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken zou 90.000 euro hebben gekregen voor vermeende spionageactiviteiten. Een F-16-piloot staat in hoger beroep terecht op verdenking dat hij militaire geheimen aan de Russen heeft willen verkopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden