Nederland krijgt weer een ambassadeur in Suriname

Nederland krijgt weer een ambassadeur in Suriname. De status van de huidige zaakgelastigde in Paramaribo wordt hoger. Dat bleek na overleg vandaag tussen minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken met zijn Surinaamse collega Winston Lackin. Ze spraken elkaar in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Redactie
De toenmalige ambassadeur Aart Jacobi (links). Beeld REUTERS
De toenmalige ambassadeur Aart Jacobi (links).Beeld REUTERS

Vorig jaar droeg het kabinet Ernst Noorman al voor als ambassadeur in Suriname. Maar er kwam geen goedkeuring van Surinaamse kant. Normalisering van de relatie met de oud-kolonie was een belangrijk punt van Timmermans bij zijn aantreden.

'Dit is voor beide landen een positieve beslissing', verklaarde Timmermans na de ontmoeting. 'Het is voor Suriname en Nederland van belang een zakelijke en betrokken relatie te behouden die recht doet aan onze historische, culturele en maatschappelijke banden. Daarvoor is dit een stap in de goede richting.'

Omstreden amnestiewet
Sinds april 2012 is er geen ambassadeur meer in Suriname. De toenmalige ambassadeur Aart Jacobi werd teruggeroepen toen Suriname een omstreden amnestiewet aannam waardoor de verdachten van de Decembermoorden niet gestraft werden. Ernst Noorman trad vorig jaar juni aan als zaakgelastigde en wordt dus nu ambassadeur.

Suriname zal ook weer een ambassadeur naar Den Haag sturen. Daar zit nu nog een zaakgelastigde. 'Het is goed dat we de diplomatieke relatie tussen Nederland en Suriname kunnen normaliseren', aldus Timmermans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden